Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzeti Összetartozás Napja - Kárpát-medencei Értékek Ünnepe Veszprémben

2017. május 17. 13:38
A Nemzeti Összetartozás Napja - Kárpát-medencei Értékek Ünnepe Veszprémben rendezvény idei programjáról tartottak sajtótájékoztatót szerdán. A rendezvényt a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány szervezi, és Veszprém Megyei Jogú Város támogatja. A rendezvényre június 2. – 4 között kerül sor.

Eddig Veszprémben még nem rendezték meg ilyen formában ezt a programot, melynek ötletgazdája Ovádi Péter önkormányzati képviselő. A háromnapos rendezvény fókuszpontja az erős összetartozás Veszprém és a környező települések, valamint a Kárpát – medence között.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter elmondta, hogy veszprémiként öröm számára, hogy a városban méltó helyre került a nemzeti összetartozás napja. Veszprém hatóköre a közigazgatáson kívül sem szűnik meg, és ez a programokban is megjelenik, hiszen a Veszprémi Térségi Fesztiválon 12 művészeti csoport is szerepelni fog. Az összetartozást az is mutatja, hogy a rendezvényen a határon túli magyarok – Délvidék, Erdély, Kárpátalja - is jelenlesznek, akik Veszprémhez valamilyen formában kötődnek.

Dr. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök részletesen bemutatta a június 2-4 közötti programot, melynek helyszíne az Óváros tér lesz.

Dr. Horváth ZsoltDr. Horváth Zsolt

Pénteken 15 órakor adják át a 2007-ben a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány által alapított Pedagógusok Kistelepülésért díjat. E díj üzenete, hogy a pedagógus sokkal több mint tanító és az iskola sokkal több mint oktatási intézmény. Ovádi Péternek köszönhető, hogy 2 év után újra át tudják adni a díjat. Idén 3 díjazott veheti át a különleges Herendi porcelánt és a pénzjutalommal járó elismerést.

S. dr. Perémi ÁgotaS. dr. Perémi Ágota

S. dr. Perémi Ágota a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy pénteken a Laczkó Dezső Múzeum vendége lesz dr. Bukovszki László történész. Előadásában az 1945 utáni időszakról, az áttelepítésről hallhatunk. A 16.30-kor kezdődő előadsra nemcsak történészeket, de az egyetemistákat és a téma iránt érdeklődőket is várják a Laczkó Dezső Múzeumba.

Szombaton Veszprémben vendégeskednek Felvidékről Zoboralja, Kárpátaljáról Téglás, Erdélyből Sepsiszentgyörgy – Veszprém testvérvárosa – és Délvidékről Szabadka képviselői, akik a vásáron szintén megjelennek kiállítóként, valamint a Veszprémi Térségi Fesztivál résztvevői is lesznek.

Szombat 10 órakor szabadtéri szentmisével kezdődik a programsorozat a Szent Imre téren, melyet dr. Márfi Gyula érsek celebrál. Felavatják a Szent Imre-szobrot, itt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke mond beszédet.

11 órától népművészeti vásár nyílik a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak részvételével.

Farkasné Petrikowsky MariannFarkasné Petrikowsky Mariann

Farkasné Petrikowsky Mariann, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy a vásáron minden szakága az egyesületnek – többek között gyöngyfűző, kovács, fazekas, mézeskalácsos, szövő, szalmafonó - jelen lesz a portékájával illetve a mesterségeket is bemutatják.

Örökség Zenekar, Szabó MiklósÖrökség Zenekar, Szabó Miklós

19 órától az Örökség zenekar lép fel. A sajtótájékoztatón Szabó Miklós, a zenekar vezetője elmondta, hogy megtiszteltetés számukra ilyen jellegű rendezvényen fellépni, hiszen a zenekar is az értékek mellett áll, a nemzeti értékeket és a nemzeti kultúrát szeretnék hirdetni dalaikkal, melyek többsége a kétórás koncerten hallhatóak is lesznek.

Vasárnap folytatódik a népművészeti vásár az Óváros téren. 14 órakor kerül sor a hagyományos mesterségek bemutatójára a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak közreműködésével.

15 órától néptánc gálát láthatnak az érdeklődők. E program vezetője Vastag Richárd, a népművészet ifjú mestere. A néptáncoktató elmondta: Veszprém és a környező települések néptánccsoportjait felkeresve készülnek a gálára, hogy színpadi formában bemutassák a néptánc kultúráját, örökségét.

Vastag RichárdVastag Richárd

A gálán többek között fellép az Egry úti óvoda és a Deák Ferenc iskola német nemzetiségi csoportja sváb táncbemutatóval; a Simonyi iskola 4. osztályosai, a Báthory iskola 2. és 5. osztályos tanulói, a Szilágyi iskola 4. és 5. osztályos diákjai. A gála végén a Gerence néptáncegyüttes ifjúsági csoportjának előadásában ismerkedhetünk meg helyi, bakonyi és balatoni táncokkal. A gálán 120-140 gyermek lép fel, 300 fős közösségi eseményre készülnek. A program zárása interaktív táncház lesz, ahol Salamon Zoltán és zenekara kíséri a táncosokat.

17 órakor kezdődik a nemzeti összetartozás napja ünnepi rendezvényea Városháza előtt, majd a programsorozat zárásaként 18 órától a színpadon Üzenet haza – az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület verses, táncos előadása lesz megtekinthető.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.