2018. április 25., szerda
Márk névnap

Megvannak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatai

Szerda délben tartottak a sajtótájékoztatóját a Megyeházán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) eredményeiről, valamint Veszprém megye TOP keretében elérhető forrásairól.

Polgárdy Imre, a Veszprém megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy ez időszakban folynak országosan a TOP workshopjai, melyen a győztes pályázók nagy érdeklődéssel vettek részt.

Polgárdy ImrePolgárdy Imre

Minden harmadik pályázat nyertesként került ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Az eredmények kihirdetése hosszú előkészítő folyamat és konzultációk miatt húzódott el.

Rákossy BalázsRákossy Balázs

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, hogy a TOP mérföldkőhöz érkezett a napokban. A tervezés után a végrehajtás és a megvalósítás fázisába érkeztek. 12.000 milliárd Forint kormányzási és EU-s támogatás lett kiosztva helyi gazdasági fejlesztésre, életkörülmények javítására. A TOP keretében 1300 milliárd forintra pályázhatott 22 megyei jogú város és 18 megye. Ebből Veszprém megye 46,6 milliárd forintra jogosult. A végrehajtás a helyi önkormányzatok feladata.

Elkezdődtek a nyertes pályázatok kihirdetése is. A szerdai workshop témája, hogy milyen további lépések, feladatok várnak a pályázókra. Rákossy Balázs elmondta, hogy megfelelő ütemben haladnak a végrehajtásban. Várhatóan az elkövetkező 1 – 1,5 évben a beruházások többsége megvalósul.

Dr. Kovács ZoltánDr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán fejlesztési biztos feladata volt a pályázatok koordinálása, hogy a támogatások a megfelelő helyre jussanak. A pályázatok felét elbírálták, a hátralévő pályázatokról a következő néhány hétben döntenek.

Szeretnék elkerülni a likviditási problémákat, ezért az önkormányzatoknak már a projekt kezdetekor átutalják a beruházások teljes összegét. Fontos változtatás, hogy a hatósági eljárás idejét és anyagi vonzatát is csökkentik, ezzel is biztosítva a pályázatok és a végrehajtás átláthatóságát.

Oláh Gábor helyettes államtitkár elmondta, hogy a nyertesekkel 30 napon belül megkötik a szerződéseket, és június végéig az előleget megkapják. Az önkormányzatoknak semmilyen önrészt nem kell felvállalniuk, minden feltétel adott a hatékony munkához. Kérésük a nyertes települések vezetői felé, hogy idén a pályázatok 2/3-os készültségben legyenek, hogy 2018-ban már minden pályázat teljes egészében megvalósulhasson.

Kovács Zoltán hozzátette, hogy előreláthatólag a kisebb projektek idén megvalósulhatnak. Az útfelújítások közbeszerzései is megtörténtek. A Zöld Város projektjei az időjárástól függően kezdődnek el és fejeződnek be.