2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Szenteket láthatunk Veszprémben

Persze csak szobor formában. Így viszont erős a kínálat: a múlt hónapban beharangozott Szent Mihály-szobor mellett Szent Imre, Szent Anna, Szent Joachim és Szűz Mária szobrával is gazdagodnak a veszprémi közterületek.

A Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoportot a Szent Anna-kápolna előtt, a Ranolder téren helyeznék el.

A kör talapzaton három egész alakos, ember méretű ábrázolás jelenik meg: az ülő alak Szűz Mária, a két álló alak pedig Szent Anna és Szent Joachim. A művész Piller Csaba nemcsak a hívőket kívánja megszólítani, hiszen tudatosan törekszik arra, hogy a figurák ábrázolása a mai kornak is megfeleljenek. A szobor talapzata kiemelkedne a térburkolatból, ezzel is elősegítve a történetiség kifejezését. A mű anyagát tekintve „acry stal carrara” poliészter, a szék, amelyen Szűz Mária ül saválló acél. A tervezett avatás időpontja: 2017. július 26., Szent Anna napja.

Árpád-házi Szent Imre tiszteletének Veszprémben is hagyománya és kultúrája van. A legenda szerint titokban a város székesegyházának északi oldalán lévő Szent György-kápolna falai között tett tisztasági fogadalmat. Imre herceg emlékére a kápolna előtt állították fel bronzszobrát, Erdey Dezső 1940-ben készült alkotását. Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulóján, 2007-ben Veszprémben is több helyszínen tartottak megemlékezéseket.

Most a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány az országosan már több helyen is felállított Szent Imre szobor egyik változatát ajánlotta fel a városnak. A felajánlók elképzelése szerint a szobor legméltóbb helye a Szent Imre téren lenne. A tervezett avatás időpontja: 2017. június 3. Az alkotás költségeit a felajánló a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány finanszírozza. A szobor lektorálásának, alapjának, talapzatának költségeit és a területet az önkormányzat biztosítja. A bronz alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készíti el, melynek magassága talapzattal együtt 230 cm.