Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Évadot zárt a Pannon Várszínház

2017. május 30. 4:29 // Forrás: MTI
Idén öt nagyszínházi premiert láthatott a közönség, több mint 200 fellépés során. Jövőre kevesebb előadás várható, mintegy 55 ezer fizető nézőt várnak. Az igazgató jobban kíván harcolni majd az állami támogatásokért.

Vándorfi László színházigazgató tartott sajtótájékoztatót az idei színházi évadról hétfő délelőtt a veszprémi Hangvillában.

Mint elmondta, az idei évben öt nagyszínházi premiert láthatott a közönség, melyeket a sokszínűség jellemezte:

Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját a Varidance együttesel közösen vitték színre.

A bunkerrajzoló zenés ősbemutató volt, amely Géczi Jánosnak a Vad Fruttik zenekar frontemberéről, Likó Marcellről megjelent azonos című könyvén alapult. Az igazgató kiemelte, hogy ez a darab újrafogalmazta "színházi arcukat", hiszen kortárs szerzőkkel és témákkal foglalkozik összművészeti megközelítésben.

A "Színház az egész." című zenés orfeum-kabaré Rejtő Jenő kabarétréfáira épült - mint Vándorfi László fogalmazott - a tér és idő viszonylagosságát érzékeltető színházi megoldásokat felvonultatva.

Idei bemutató volt még A szabin nők elrablása című komédia a színház színművésze, Szelle Dávid rendezésében, valamint A Pál utcai fiúk musicalváltozata Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián feldolgozásában.

A jövő évadról elmondta, szélesebbre húzzák a műfajiság határait. A következő évben kevesebb előadás várható, az idei 216 helyett, csak 176. Újdonság az is, hogy jövőre nem mutatnak be új mesedarabot sem.

Vándorfi László úgy vélte, hogy egyre erősödik a Pannon Várszínháznak a színházi közéletben elfoglalt helye. Hozzátette, hogy feladatuknak tartják a tehetségnevelést is, melynek sikerét mutatja, hogy többen is bekerültek a művészeti felsőoktatásba az itt indult fiatalok közül.

Az igazgató szerint Veszprém mindhárom színháza legitim, és közfeladatot lát el. Úgy látja, rendkívül nehéz bekerülni az állami támogatási rendszerbe, 5 éve nem kapnak támogatást, ami összesen 550 millió forint hiányt jelent. Ebből pótlásként utólag 30 millió forintot kaptak. „Ezt munkával és forrásokkal pótolni nehéz”-mondta, majd kiemelte, hogy a következő évben „minden ajtót döngetni fognak”, hogy pénzhez jussanak az államtól.

Az évadzárón közönségszavazatok alapján kiosztották a legkedveltebb színészeknek járó elismeréseket is. A harmadik Szente Árpád Csaba, a második Szelle Dávid, az első pedig Molnár Ervin lett. A közönség szerint az idei legjobb előadás a A Pál utcai fiúk volt, ezt követte A bunkerrajzoló. A szakmai értékelés alapján az évad színésze Szelle Dávid és Lenchés Márton lett.

Krámer György koreográfus összművészeti díjat kapott. Rajta kívül a titkárság dolgozói valamint Regovics Zsuzsanna énektanár vehetett át elismerést.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.