2018. július 15., vasárnap
Henrik névnap

Sok az érzelmileg elhanyagolt gyermek

Emiatt a közösségi médiához fordulnak, ami nem minden esetben szolgálja a fejlődésüket. Az értelmes munkára való nevelés sokat segíthet az elhanyagoltság érzésén - hangzott el a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által szervezett gyermekvédelmi napon szerda délelőtt a Városházán.

„A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sok érzelmileg elhanyagolt gyermekkel találkozunk, akiknek az igényeit a szüleik nem tudják kielégíteni. Ennek következtében kénytelenek a médiához és az okostelefonhoz fordulni. Emiatt sok olyan hatás éri őket, ami nem kimondottan a fejlődésüket szolgálja”- mondta a Veszprém TV kérdésére Dr. Péter Judit Ágnes gyermek és ifjúsági pszichiáter, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által szervezett gyermekvédelmi napon szerda délelőtt a Városházán.

Tele volt a Kossuth terem szerda délelőtt a városházánTele volt a Kossuth terem szerda délelőtt a városházán

„Manapság rendkívül háttérbe szorult az értelmes munka fogalma, emiatt a gyermekeket olyan tevékenységre kell ösztönözni, aminek van értelme. Leginkább akarati tevékenységre, vagy munkára, hisz így tudnak segíteni maguknak vagy a családjuknak is.

A számítógépfüggő serdülőket rendkívül nehéz erre rábeszélni, így a szülők edukálása is fontos, akik közül sokan ugyanolyan médiafogyasztók, mint gyermekeik”- mondta.

„Védőnői szempontból kiemelt fontosságú a várandósság és a csecsemőkor végigkísérése, hiszen kevés szakember lát be a családok életébe. A serdülőkor és a kamaszkor szintén egy kritikus időszak, mert nehéz megküzdeniük a saját és a világ változásaival.

Sok a szorongó, depresszív gyermek. Nagyon sok olyan bántalmazásról tudunk, amit a fiatalok maguk ellen követnek el” - mondta a Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény intézményvezetője, megjegyezve, hogy a városban megközelítőleg nagyjából 1000 fővel vannak kapcsolatban.

Horváthné Kecskés DiánaHorváthné Kecskés Diána

Porga Gyula polgármester a megnyitó beszédében úgy fogalmazott, fontos, hogy mindenki biztonságban legyen a városban. A nehéz és komoly problémákkal küzdő családokat úgy kell segíteniük, hogy baj esetén tudjanak hová fordulni.

„Ebben akkor lehetünk csak sikeresek, ha van párbeszéd, és a veszprémi intézmények nem csak a saját munkájukra figyelve végzik a dolgukat, hanem együtt tud működni a gyermekekkel és családokkal foglalkozó intézmény akár az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekkel is.”

Porga Gyula Porga Gyula

A veszprémi szakembereknek szervezett szakmaközi gyermekvédelmi nap célja, hogy körüljárják, hogy a családokat és a gyermekeket milyen problémák és veszélyhelyzetek fenyegetik a mindennapokban. Az előadások során helyi szakemberek beszéltek többek között a családi működés és a pszichoszomatikus betegségek összefüggéseiről, és a serdülőkor problémáiról.

A címlapfotó a Jack című film kivágott jelenete.