2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Projekt egy biztonságosabb Veszprémért

Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetője szakmai napon számolt be drogprevenciós tevékenységükről csütörtökön a Hangvillában.

Baumgartner Lajos fideszes önkormányzati képviselő köszöntője után Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetnője számolt be a projekt részleteiről. A megpályáztatott 5 millió forintból az egyesület 3 milliót nyert el, ehhez némi önrész is társult, így közel 4 millió forintot tudtak programokra fordítani az elmúlt évekbe.

Virányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a HangvillábanVirányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a Hangvillában

Az egyesület az addiktológiai ellátás mellett évek óta foglalkozik a szenvedélybetegségek megelőzésével, különösen a fiatalkorú lakosság esetében. 2015-ben több mint 30 helyszínen, 3000-nél is több diák számára tartottak akkreditált drogprevenciós előadásokat és foglalkozásokat.

2016-ban 4 iskola 2-2 osztálya vett részt az új programban (Cholnoky, Báthory, Jendrassik-Venesz, Ipari), melynek során kiscsoportos foglalkozások keretében 200 gyermekkel foglalkoztak. A pályázatban a városi rendőrkapitányság, a kormányhivatal, és az Országos Mentőszolgálat is részt vett.

A 15 alkalmas foglalkozásokon a stressz kezeléséről, drogokról, az illegális szerek használatának jogi következményeiről, az energiaitalok, alkohol és a dohányzás hatásairól, valamint a viselkedészavarokról és a szexuális úton terjedő betegségekről is beszéltek a diákokkal.

- A gyakorlat során nem az volt a célunk, hogy a diákokat minél több információval lássuk el a drogok használatáról, sokkal inkább a meglévő tudás tisztázását helyeztük előtérbe. Számos tévhitet sikerült eloszlatnunk - mondta Virányi Judit.

A prevenció ideje alatt videós versenyt is hirdettek az osztályok között, amelyen arra kérték a diákokat, hogy örökítsék meg csoportjuk életét.

A projekt egyébként több elemből áll, melynek célja, hogy a városlakók biztonságérzetét javítsa. A többkomponensű projektben a Veszprémi Rendőrkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara, valamint a Veszprém Megyei Polgárőrök Szövetsége mellett helyi szórakozóhelyek vezetői is részt vesznek, utóbbiak szintén a héten számoltak be tevékenységükről.