2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Gran Prize Díjban részesült a dr. Guttman András által vezetett MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület által meghirdetett Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj pályázat idei nyertese a dr. Guttman András által vezetett MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport. A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében határozta el, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre. A rangos díjat 2017-ben Anna Boda svéd nagykövet-helyettes adta át.

A Gran Prize díj egyének, csoportok, cégek, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára adható a Gran Prize díjbizottság döntése alapján. A díjbizottság tagjai évről évre változnak, állandó tagjai a testület három igazgatósági tagja. Meghívott bizottsági tagok 2017. évben a felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek vezetői voltak.

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal.

Az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási célja új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése illetve alkalmazása olyan speciális glikomikai kutatásokban ahol a rendelkezésre álló minta minimális mennyiségben áll rendelkezésre, pl. keringő ráksejtek esetében. A csoport a rákos folyamatban a sejtek felszíni kommunikációjában lényeges szerepet játszó glikoproteinek komplex cukorszerkezetének nagy érzékenységű vizsgálatához fejleszt ki mikrofluidikai módszereket és bioinformatikai eszközöket.