2018. június 18., hétfő
Levente névnap

A Földön egy rosszul beállított termosztát működik

Veszprém Megyei Klímastratégia kidolgozásának megalapozása címmel rendeztek konferenciát a Hangvillában kedden.

Silló Szabolcs, a Vibrocomp Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy a konferenciával szeretnének lehetőséget és fórumot biztosítani azoknak a szakmai és közigazgatási szervezeteknek, cégeknek, akik felelősséget éreznek a megye éghajlat-változási problémáinak feltárásáért és megoldásáért, egy élhetőbb jövő kialakításáért. Céljuk a résztvevők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos problémakörre, társadalmi szerepvállalás felé nyitás, igényfelmérés, ötletgyűjtés a stratégia kidolgozásához. A jelenlegi generáció feladata lenne a stratégiai irányvonalak meghatározása.

Ez a konferencia a formálható jövőről szólt, és arról, hogy Veszprém megyében milyen változások várhatók. Az előadások is e téma köré épültek fel az agrárium, a turizmus viszonyában, valamint a települések klímavédelmi kihívásairól is szó esett.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának szakterülete a levegőkémia. A konferencia előadássorozatát a Klímavédelem alapjai, tudományos háttere című előadásával nyitották.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

A téma globális kérdéseket vet fel, ahogy azt a közelmúltbeli események - mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének döntése a klímaegyezményről - is mutatják, .

A klímaváltozás tény, ám nem mindenki számára világos, hogy milyen hatások érték a légkört, és a légkört alkotó elemek milyen mértékben változtak. A széndioxid 40%-os növekedése és az ózonréteg 4%-os csökkenése ijesztő lehet, még akkor is, ha ezeket szabad szemmel nem érzékeljük. Példaként a rektor a Mount Everest 13.000 méterrel való növekedéséhez hasonlította a láthatatlan termékek változását a légkörben. Annak ellenére, hogy a változásokat közvetlenül nem érzékeljük, társadalmunkra nagyban hatással vannak.

Bolygónk az elmúlt 2 millió évben drámai éghajlatváltozáson, azon belül gyors hőmérsékletváltozáson – 100 évenként 2 °C – os növekedés – ment keresztül. A letelepedés, írásbeliség kialakulása, a civilizáció fejlődésekor stabil klíma alakult ki. Jelenünkre vigyázva feladatunk e kegyelmi állapot megtartása. Jelenleg nincs a Földnek termosztátja, egy olyan stabil mechanizmus, ami az éghajlati paramétereket állandó értéken tartja, azaz nincs a Földünkön jól behatárolt átlaghőmérséklet. A legjelentősebb változás a sarkvidékeken vehető észre.

A klímaváltozás meghatározó természeti jelenségei a vulkánkitörések, az üvegházhatás és a csillagászati tényezők gyors változása. Az ember természetformáló képessége révén a klímaváltoztató jelenségekre is hatással lehet a levegőszennyezés, a gázok növelése, az üvegházhatás reprodukálása.

Az éghajlatváltozás megy a maga útján, és nem érdekli, hogy az emberek, vagy a Föld mit gondol erről. Viszont a tények alapján sajnos nem kételkedhetünk abban, hogy van ember által előidézett éghajlatváltozás.