2018. április 25., szerda
Márk névnap

Égi gondnokok találkoztak

Baráti találkozót tartottak Veszprémben a légierő parancsnokság tagjai a tízéves átszerveződés jubileumának alkalmából.

A Magyar Honvédelem Légierő Parancsnokságát még 2007-ben alakították át, amikor a honvédelem többi fontos szervezetével együtt megalakult a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága. A légierő és a csapaterő parancsnokság tagjai azóta rendszeresen tartanak baráti találkozókat.

dr. Orosz Zoltándr. Orosz Zoltán

A szerdai rendezvényt dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök helyettese nyitotta meg, aki úgy vélekedett, fontos egy-egy ilyen közösség létrejötte, hiszen az éves baráti találkozók során a jelenlévők nemcsak az emlékeket idézhetik fel, de a már nyugdíjba vonult tagok jelenlétükkel erőt és támaszt is nyújtanak még aktív társaiknak.

Az idők változnak, ma már más feladatok és más kihívások várják a légierő tagjait, de egy közös bennünk: meg akarunk felelni az elvárásoknak és meg akarjuk védeni Magyarország légterét, hogy mindig tiszta lehessen felettünk az ég. A zászlót tovább kell vinni, de ugyanilyen fontos ápolni a hagyományokat és megismerkedni a példaképekkel is – fogalmazott Orosz Zoltán.

Az altábornagy beszélt arról is, hogy az elmúlt és az elkövetkezendő évben is jelentős támogatásokhoz jut a honvédelem a repülős biztonság megteremtésének érdekében. A kiképzőgépek technikai cseréje részben már megtörtént, de napirenden van a szállítógépflotta megújítása is. A Zrínyi 2026 fejlesztési program keretében segítik elő a honvédség szállítóképességének megtartását is, illetve amíg a beszerzési eljárások nem teszik lehetővé, négy Mi-17-es repülőgépet is felújítanak, de később érkezik az ötödik is. Ami a harcászati gépeket illeti, a Gripen rendelkezésre áll, de napirenden van a 2. század technikájának beszerzése, és a radareszközök beszerzése is.

A legfrissebb hírek megosztása mellett a 10. jubileumi törzstalálkozó alkalmából dr. Orosz Zoltán, Sáfár Albert dandártábornok és Mohos Gábor, Veszprém jegyzője emlékplaketteket adott át a nyugállományba vonult és aktív kollégáknak a katonaközösségek erősítése, a hagyományőrzés és ápolás, valamint a bajtársiasság szellemének erősítése, illetve a civil kapcsolatok erősítésének elismeréseként.