2018. április 27., péntek
Zita névnap

A kormányzó többség nem támogatta az LMP Veszprémet érintő költségvetési módosító javaslatait

  • politika
  • 2017.06.16
    15:04
  • LMP
Az országgyűlés tegnap fogadta el a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló törvényt. Már a zárószavazás előtt napokkal tudni lehetett, hogy az LMP Veszprémet érintő módosító javaslatait nem támogatja a kormányzó többség, hiszen azokat előzőleg leszavazták - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője.

Az LMP két javaslatot nyújtott be. Az egyik a 8. sz. és 82. sz. főutakat összekötő új útszakasz megépítésére vonatkozott. Ez az útszakasz szükséges a tervezett új uszoda és jégcsarnok helyszínének megközelítéséhez is. Szerepelt a Modern Városok Program ígéretei között, de egy tavaly nyári kormányhatározatban kivették onnan. A másik a Családok Átmeneti Otthonának jelenleg helyt adó épület kiváltását tette volna lehetővé. Az intézmény a 21. századi elvárásokhoz nem méltó infrastrukturális körülmények között működik.

A képviselő elmondta: az LMP teljes irányváltást sürget a gazdaságpolitikában. A jövő évi költségvetéshez - többek között - módosításokat javasolt a bérválság kezelése érdekében. Összesen 300 milliárd forinttal csökkentené a munkavállalók járulékait, és ugyanekkora összeget fordítana pluszban a közszféra béreire. 50 milliárd forintot költene bérlakás-programra. Az oktatás forrásait 165 milliárd forinttal növelné, felsőoktatási ösztöndíj-programot hozna létre és megvédené a vidéki felsőoktatási intézményeket. Plusz forrást adna az alsóbbrendű utak felújítására és a háziorvosi szolgálat működtetésére. Mindennek a forrását a társasági adóból nyújtható támogatások megszüntetése, a miniszterelnök várba költöztetésének leállítása és a Magyar Nemzeti Bank nyereségének a költségvetésbe irányítása biztosítaná.