2018. április 25., szerda
Márk névnap

Szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája

  • kult
  • 2017.06.19
    17:24
Idén is az év egyik legrövidebb éjszakáján tárják ki kapuikat a veszprémi múzeumok és galériák szombaton.

A hétvégi programokat hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a Kossuth utcán. A színes kínálatot a két szervező intézmény, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza vezetői ajánlották a járókelők figylemébe.

A Laczkó Dezső Múzeum 17 és 21 óra között folyamatos programokkal várja az érdeklődőket, a Bakonyi Ház kertjében lesz langallósütés, és a Bakonynánai Német Hagyományőrző Egyesület ételeit is megkóstolhatjuk – ajánlotta a kínálatot dr. Perémi Ágota intézményvezető. A múzeumban a 2016-os bakonybéli szentkútnál zajlott feltáráson talált kincseket is bemutatják: az ásatás során 151 ezüstpénz került elő a tatárjárás előtti időszakból, amit gyaníthatóan a tulajdonosa rejtett el – emellett szép ásatási anyag is rendelkezésre áll. Az érdeklődőket félóránként különböző programokkal is szórakoztatják majd, este pedig fáklyás felvonulás indul a várba, ahol meggyújtják a Szent Iván-éji máglyát.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója azt ígérte, hogy a várban is gazdag program várja az érdeklődőket, lesz kiállításmegnyitó, tárlatvezetés, művészetpedagógiai program, zene, színház. Tóth Loon egy érdekes történelmi játékot állított össze és mutat be, és nem maradhat el a hagyományos tűzugrás sem a Szent Iván-máglyánál.

A teljes programot az alábbiakban böngészhetik.