2018. június 19., kedd
Gyárfás névnap

A közösségi média és a szerelem, avagy párkapcsolatunk nyoma az interneten

  • 2017.06.21
    12:00
A közösségi média egész életünket befolyásolja így a párkapcsolatokról alkotott képünket is átformálta. Ami régen még a hálószoba falait sem hagyta el, ma fent van a világhálón. A közösségi média a párkapcsolatok harmadik résztvevőjévé vált.

Mikor túljutnak az ismerkedésen és hivatalosan is együtt van egy pár, gyakran a közösségi oldalakon is „hivatalossá” teszik kapcsolatukat. Ám a nők és a férfiak ezt a lépést egészen másképp értelmezik. Míg a nőknek jellemzően az elköteleződést jelenti, addig a férfiak nem tulajdonítanak komolyabb jelentőséget a facebook – státuszuk megváltoztatásának.

A közösségi média azt kényszeríti a párkapcsolatokra, hogy tökéletesnek kell lenniük. Ez pedig közös képek, bejelentkezések és szerelmes üzenetek posztolásával történik. Mi külső szemlélőként sokszor úgy érezhetjük, hogy a digitális drámák korát éljük.

Már csak azért is, mert ha megnézzük üzenőfalunkat, olykor komplett szappanoperák szemtanúi lehetünk. Nap, mint nap egy-egy ismerősünk facebook státusza megváltozik: összejönnek valakivel, nyitott kapcsolatba vagy tán bonyolultba kezdenek, esetleg a szakítást is nyilvánossá teszik. Már-már ott tartunk, hogy előbb tudják meg távoli ismerőseink, hogy párunk szakítani akar velünk, mint mi magunk.

A megnövekedett népszerűséggel bíró közösségi médiának köszönhetően profilunk segítségével már nemcsak önmagunkról tartunk bemutatót a világnak, de a kapcsolatainkról is.

Abba viszont nem gondolnak bele, hogy a folyamatos közös megjelenés esetleg nyomasztó lehet a másik fél számára. Emellett sokan vannak, akik ellenérzés táplálnak azok iránt, akik lépten-nyomon boldog esetleg „tragikus” szerelmi életükről posztolnak.

Vajon milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a közösségi média használatának szerelmi életünkben, és mennyire boldogok ezek a párkapcsolatok a valóságban?

Az Albright College egyik kutatása szerint az párkapcsolati önbizalomhiánnyal hozható összefüggésbe az, hogy a boldogságukat milyen gyakran nyilvánítják ki a közösségi média segítségével. Gyakran érzik úgy, hogy bizonyítaniuk kell mások, illetve saját maguk előtt is azt, hogy kapcsolatuk rendben van.

Az „overshare” - túl sok személyes vagy semmitmondó információ megosztása a közösségi hálózatokon - magatartással rendelkezőkhöz hasonlítják a kapcsolatfüggőket is. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok, akik gyakran árulnak el személyes információt szerelmi életükről a facebookon, nem élhetnek boldog párkapcsolatban.

Azok a párok, akik valóban egyensúlyban vannak kapcsolatukban, ezzel ellentétben nem lógnak órák hosszat a ’cseten’. Inkább egymással foglalkoznak. Nem teregetik ki mindenki előtt a szennyest, egyensúlyban élnek a közösségi médiával, mint annyi mindennel, ami hozzájárul ahhoz, hogy igazán boldogak legyenek.

A közösségi oldalak ezen kívül egyre több lehetőséget teremtenek a féltékenységre, gyanakvásra. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus egy interjúban elmondta, hogy a jelenlegi vagy az ex-partner utáni online nyomozás és kémkedés mára versenyszerű sporttá nőtte ki magát, rányomva negatív bélyegét a kapcsolatokra.

A Facebook egy ördögi kört teremt a párkapcsolatban.

Ez persze nem azt jelenti, hogy valójában a facebookkal, az instragrammal vagy a közösségi média más formájával lenne baj, hiszen ezek is, mint oly sok minden a médiában, inkább személyiség kérdése. Vagyis ha valaki féltékeny típus, a Facebook inkább súlyosbíthatja félelmeit.

Természetesen lehet a közösségi médiát jó célokra is használni. Például összeköti a párokat, amikor messze vannak egymástól, lehetőséget teremtve, hogy ilyenkor is állandó kapcsolatban legyenek.

De hogyan lehet jól használni? A legfontosabb, hogy ha úgy érzed, túl sok időt töltesz a Facebookon, próbáld meg lecsökkenteni ezt az időt, és inkább csináljatok valami közös programot! Nem szabad hagyni, hogy a közösségi média bármely formája harmadik félként belerondítson a kapcsolatotokba!

Tartsátok meg a magánügyeteknek a köztetek felmerülő párkapcsolati feszültséget, és próbáljátok meg megoldani magatok között! Ha elegendő minőségi időt áldoztok a kapcsolatotokra, és kiépítitek a közös bizalmat, akkor nem fog számítani, hogy mi történik körülöttetek a közösségi oldalakon.