2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Dr. Abonyi János a Lendület program támogatottja

A Mérnöki Kar oktatója a negyedik ipari forradalomról szóló munkájával győzött.

A 2017. évi Lendület program pályázati felhívására érkezett 96 pályamű közül a rendelkezésre álló támogatási összeg idén 22 fiatal tudós számára teszi lehetővé, hogy új Lendület-kutatócsoportot alakíthasson. A Lendület-kutatócsoportok vezetésére benyújtott pályázatok mindegyikét legalább három-három anonim szakértő bírálta el, majd a bírálatok alapján a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által felkért zsűri tett javaslatot a benyújtott pályázatok támogatási lehetőségeiről.

Dr. Abonyi János intézetigazgató, egyetemi tanár (Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék) „Komplex rendszerek megfigyelése a negyedik ipari forradalomban” című pályázatát a zsűri a legkiválóbbak közé sorolta, és támogatásra érdemesnek találta. Dr. Abonyi János a küszöbön álló negyedik ipari forradalomra való felkészülés jegyében folytatja tudományos munkáját. Úgy látja, hogy a jövő a hálózatokba rendezett kiberfizikai rendszerek elterjedését hozza. Az intelligens technológiáknak és új gazdaságszervezési elveknek köszönhetően az emberi beavatkozást nem igénylő gyártócellák szervezeteket is áthidaló működtetésével egyedi termékek változó igényekhez igazodó hatékony előállítása valósulhat meg. Kutatási programjának célja: olyan megoldások kidolgozása, amelyek alkalmasak arra, hogy ezekből az egyre komplexebben összefonódott rendszerekből származó adatokból olyan hasznos információkat nyerjen ki, amelyekkel tovább növelhető a rendszerek hatékonysága és megbízhatósága.

A Lendület programról:
A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatók számára kiválósági programját, a Lendületet. A külföldön dolgozó tehetséges kutatók hazahívása, illetve a magyarországi kutatóhelyeken tudományos munkát végző tehetségek itthon tartása mellett a program fő célja, hogy erősítse az MTA kutatóhálózatának nemzetközi versenyképességét.