2018. május 27., vasárnap
Hella névnap

A Pannon Egyetemen gyökereznek a rák elleni harc eredményei

2012-ben az általános emberi életminőség javítására irányuló kiváló szellemi teljesítmények ösztönzésére hozta létre a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díjat, melyet idén a dr. Guttman András vezette MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport nyert el többek között a rákkutatásban végzett teljesítményükért.

Az elismeréssel minden évben a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmazzák elsősorban a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a design, az orvostudomány, az egészségmegőrzés- és fejlesztés, valamint az oktatás területéről. A díjra egyének, csoportok, cégek, egyesületek, intézmények és szervezetek mellett egyetemi hallgatók vagy hallgatói csoportok is pályázhatnak, majd a 4 „shortlist”-re került pályamű elkészítőivel személyes beszélgetés során választja ki a testület a legjobbnak ítélt pályázatot.

A díjbizottság három állandó tagja, a testület igazgatósági tagjai mellett 2017-ben felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek küldöttei is szerepeltek, akik végül a Pannon Egyetem oktatójaként is ismert dr. Guttman András által vezetett MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport pályázatát szavazta meg a legkiemelkedőbbnek.

Az MTA és a Pannon Egyetem közös kutatócsoportjának célja új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése, illetve alkalmazása olyan speciális glikomikai kutatásokban, ahol a rendelkezésre álló minta csak nagyon limitált mennyiségben áll rendelkezésre, például keringő ráksejtek esetében. A csoport 2013-as megalapítása óta a rákos folyamatban a sejtek felszíni kommunikációjában lényeges szerepet játszó glikoproteinek komplex cukorszerkezetének nagy érzékenységű vizsgálatához fejlesztett ki mikrofluidikai módszereket és bioinformatikai eszközöket, amelyek nagyban elősegíthetik a rákos megbetegedésének feltérképezését.

Istiván Rita, Guttman AndrásIstiván Rita, Guttman András

A kutatások elvégzéséhez dr. Guttman András egy kutatólaboratóriumot is létrehozott iskolateremtő szándékkal, az azóta eltelt időben felhalmozódott tudást pedig itt szeretné kamatoztatni és az egyetem szolgálatába állítani. A Műszaki Informatikai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával olyan projekt valósulhatna meg, melynek keretében a ráksejtek újszerű vizsgálatára nyílik lehetőség, és a kutatás mellett oktatási tevékenységet is tudnak folytatni. Mindamellett az elképzelés sikerre viteléhez járulhat hozzá a Gran Prize-díjjal járó pénzjutalom is.

A díj azonban nem csak anyagi támogatást jelent. A „gran”svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. Ennek megfelelően pedig dr. Guttman András a Folly Arborétum felajánlásának köszönhetően egy lucfenyőt cserjét is átvehetett a díjjal, amit péntek délelőtt dr. Gelencsér András rektor, dr. Kovács Gyula kancellár, dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Istiván Rita, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület főtitkárának társaságában ültetett el a Pannon Egyetem B épületének parkolójában.

Dr. Guttman András elmondta, a cserje szép emlékeztetője tevékenységüknek, és ahhoz is hozzájárulhat, hogy idővel egyre nagyobbra nőjön a díj ázsiója.