2018. június 21., csütörtök
Alajos névnap

Már a vár felé vezető út is elénk tárja Veszprém történelmét

Folytatjuk veszprémi program és nevezetesség ajánló rovatunkat, melyhez a veszprémi Tourinform Iroda segítségét kértük. Ez alkalommal két épületet, „veszprémikumot” mutatunk be.

Sétálva a veszprémi vár felé, ahol gyönyörű kilátás nyílik a városra, érdemes megállnunk az oda vezető úton a vár lábánál elhelyezkedő Hősök Kapujánál, ami jelenleg kiállítóhelyként látogatható.

A Hősök Kapuja 1930-ban épült, majd 1939-ben avatták fel. A várdomb elején felhúzott emlékmű elsődlegesen a világháború áldozatainak, de nem utolsó sorban minden korábbi „honvédőnek” lett szentelve. A 2013-ban felújított kiállítóhelyen helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatunk, megismerkedhetünk az épület történetével, eredeti funkciójával és városunk történelmének sorsfordulóival. A hely alsó szintjén az Emlékező terek - a hely emlékezete című állandó kiállítás, fent pedig kilátóterasz, a szomszédos épületben ajándékbolt várja az ide látogatókat.

Az ajándékbolt, azaz a Várkapu bolt emeletén állandó kiállítás keretében tekinthetjük meg a Hősök Kapuja szomszédságában álló Tűztorony történetét bemutató tárlatot. A kiállítás megtekintésére a Tűztoronyba váltott jegyek is érvényesek. Már csak ezért is, de a felejthetetlen panoráma miatt is, ami elénk tárul a csigalépcsőt megmászva, érdemes ellátogatnunk Veszprém város egyik jelképes épületébe.

A Tűztorony érdekessége amellett, hogy a vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, az, hogy óra harangjátéka minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt.