Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Séta a Bakony titkos kertjében

2017. július 1. 4:30
A Bakony és a Balaton térsége valóságos gyógynövénykert. Itt sétálva, beszívva a virágok bódító illatát kicsit olyan élmény, mintha a híres angol író, Frances Hodgson Burnett A titkos kert című regényébe csöppentünk volna.

Különösen igaz ez a megállapítás a Déli-Bakonyban meghúzódó településre, Halimbára, ahol a gyógynövénytermesztésnek évszázados hagyománya van. Itt élt dr. Szalai Miklós esperes, aki 1946-tól haláláig gyűjtötte a növényeket. A növények gyógyító hatásairól szerzett rendkívüli tudását a helyiek már akkor csodálattal figyelték, de az utókor sem marad le semmiről. A „gyógyfüves” esperes ismereteit a Halimbai füveskönyv című műben foglalta össze, emellett saját receptúrák alapján teakeverékeket is összeállított – a Halimbárium névre keresztelt teák ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

Érdemes ma is Halimba felé venni az irányt, hiszen a település még mindig Magyarország egyik leggazdagabb gyógynövénytermő vidékének számít, dr. Szalai Miklós egykori háza pedig ma emlékházként funkcionál, ahol a gyógyító füveket és a belőlük készült ízletes teákat is megkóstolhatjuk. Az emlékház része egy bemutatóterem és oktatóközpont, ahol nyári táborokban, vagy igény szerint egyéni és csoportos foglalkozások alkalmával leshetjük el a gyógynövényszárítás és a gyógyteakeverés csínját-bínját, a hozzá tartozó tankertben pedig a táj legjellegzetesebb növényeit mutatja be nekünk dr. Babulka Péter gyógynövénykutató, fitoterapeuta.

Bár utóbbi, a füveskert talán tavasszal a legszebb, amikor a megannyi aromás növény egyszerre ontja magából a színes virágokat és a bódító illatokat, a nyár egyharmadánál járva is igazán különleges élményben részesülhet az, aki erre jár. Hagyjuk magunkat elveszni egy kicsit a régi időkben és a falusias környezetben – igazi gyógyír lesz minden szempontból.

Titkos tipp 1: Ennyi virágpor a méheket sem hagyja hidegen, így egy méhészet is működik a közelben. Az emlékházban jó szívvel útbaigazítanak minket.

Titkos tipp 2: A Herbaportán falusi vendégasztallal fogadják az ide látogatót.

Elérhetőség: Dr. Szalai Miklós Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, Falumúzeum és Oktatókert 8452, Halimba, Petőfi utca 21. E-mail: halimba@vazsonykom.hu Telefon: +36 88 503 420 / +36 88 237 003

A ház egész évben nyitva tart.

Tóbel János
www.herbaporta.hu
herbaporta@gmail.com
Telefon: +36 30 227 6966

További információ:

http://www.halimba.hu/index.php?ldr=1&txtkat=23

https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/muzeumok-kiallitohelyek/halimba

https://bakony-balaton.hu/hu/telepulesek/halimba

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.