2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Elfújta a napszél

Az UV-sugárzás okozta veszély kutyafüle ahhoz képest, hogy a Nap egy elektromos viharral bármikor visszalőhet minket a középkorba.

Pánikba esni persze nem kell, igazán veszélyes napviharok nagyon ritkán fordulnak elő - de előfordulnak, és az emberiségnek volt is "szerencséje" megtapasztalni, milyen galibát okozhat egy-egy nagyobb geomágneses vihar.

Az eddigi legnagyobb feljegyzett napvihar 1859-ben csapott le bolygónkra. Ekkor egy nagyobb napkitörés eltalálta a Föld mágneses terét. Augusztus 29-én a sarki fény elkezdett az egyenlítő felé terjedni, a déli féltekén Ausztráliából is látni lehetett a ritka jelenséget. Szeptember elsején és másodikán már a világ minden pontjáról látszott az aurora, a sarki fény a Sziklás-hegységben olyan fényesen világított, hogy az aranybányászok az éjszaka közepén felkeltek és reggelizni kezdtek, mert azt hitték, hogy reggel van; az Egyesült Államok északnyugati területein pedig feljegyezték, hogy olvasni lehetett a fényénél.

A problémát az okozta, ahogy a technológiai eszközök reagáltak a geomágneses viharra. A távírók tönkrementek, a készülékeket kezelő operátorokat több helyen is áramütés érte, a vezetékek szikráztak.

Akkoriban ez még nem okozott komoly bajt, éppen azért, mert a technológiát viszonylag szűk körben használták. Napjainkban azonban egy hasonló esemény beláthatatlan következményekkel járna. A számítógépek, háztartási berendezések, mobiltelefonok, gépjárművek azonnal tönkremennének. Internet és elektromos áram híján összeomlana a kereskedelem, az egészségügy, az államigazgatás, a közlekedés. Az emberiség teljesen a technológiára alapozza létezését, az élelmiszereket nem helyben állítjuk elő, gépesített szállítóeszközök és digitális logisztikai rendszerek nélkül nem lehetne megszervezni sem az élelmiszer-ellátást, sem a gyógyszerek elosztását, ami éhínséghez és járványok terjedéséhez vezetne.

A Lloyd's of London és az amerikai Atmoszférikus és Környezeti Kutatócsoport 2013-ban elvégzett közös vizsgálata szerint ma egy az 1859-eshez hasonló esemény csak az Egyesült Államokban 0,6–2,6 trillió dolláros kárt okozna. (Hogy érzékeltessük, ez nagyjából olyan gazdasági helyzetet eredményezne, mintha az állam két évig egyáltalán nem működne, se az iskolák, se a kórházak nem kapnának egy centet sem, nem fizetnének nyugdíjakat, nem kapnának fizetést az állami alkalmazottak, stb.)

Hasonló események egyébként a Nap működésének természetes velejárói, legutóbb 2012-ben történt ekkora mértékű napkitörés - az azonban más irányban lövellt ki a csillagunkból, és nem találta el a Földet. Az amerikai Nemzeti Tudományos és Technológiai Tanács 2015-ben kidolgozott egy Nemzeti Űridőjárás Akciótervet, aminek az előírásait betartva a tudósok szerint jelentősen lehetne csökkenteni az egy hasonló katasztrófa okozta károkat, a tanulmányt azonban a Trump-kormányzat a többi globális-természetvédelmi anyaggal együtt törölte a Fehér Ház honlapjáról.

Reméljük, ha esetleg szükség lesz rá, valakinél akad majd egy biztonsági másolat.