2018. április 24., kedd
György névnap

Perlaky-díjat vehetett át dr. Takács Júlia gyermekorvos

Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Ez alkalomból Perlaky-díjat adnak át minden évben Veszprémben.

Nemcsak megemlékezésekkel ünnepli Magyarország az anyák megmentőjének 199. születésnapját, hanem országszerte elismeréseket osztanak az egészségügy dolgozóinak a Semmelweis-nap alkalmából, és az egészségügyben dolgozóknak is e napon köszönik meg egész éves munkájukat. A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén az egészségügyben dolgozók kitartását, munkabírását, elhivatottságát méltatjuk.

A hétfőn a Dubniczay-palotában megrendezett ünnepségen dr. Halmai Anna gyermek háziorvos köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az orvosok szakmája hivatás, a tudomány végzése szívvel-lélekkel. E rendszer minden tagjára egyaránt szükség van.

Dr. Halmay AnnaDr. Halmay Anna

Városunkban fontos az emberek közti jelenlét is, a háziorvosok a tudásukon kívül a személyiségüket is hozzáadják a betegek mielőbbi gyógyulásához. Beépülnek a családokba, szinte családtagok lesznek, és nem csak súlyos esetekben keresik fel őket. Az orvosi pálya egy életforma, ahol a nap 24 órájában készen kell lenni.

A gyermekorvosok sokrétű feladatot látnak el, a csecsemőkortól végigkísérik a fiatalok fejlődését. A gyermek háziorvosok munkája irigylésre méltó a páciens visszajelzésének tükrében – egy kisbaba mosolya, egy kisgyermek simítása, egy rajz vagy a régi páciens visszatérő felnőttként, mikor saját gyermekét bízza a doktorra.

Veszprém Város Közgyűlése 2017-ben dr. Takács Júliának adományozta a Perlaky-díjat, melyet Porga Gyula polgármester adott át.

Dr. Takács Júlia középiskolai tanulmányait a budapesti Semmelweis Egészségügyi Szakközépiskolában végezte. Érettségi után egy évig a II-es számú Gyermekklinikán dolgozott laboratóriumi asszisztensként. 1977-ben szerzett orvosdoktori diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Kezdetben a Veszprém Megyei KÖJÁL laboratóriumában dolgozott, majd ifjúságvédelmi orvosként helyezkedett el az Ifjúságvédelmi Szolgálatnál. 1983-tól a Megyei Kórház Gyermekosztályán helyezkedett el, ahol 1986-ig maradt. Még abban az évben eredményes szakvizsgát tett Csecsemő- és Gyermekgyógyászatból. 1988-tól hosszú időn át az Ifjúsági Orvosi Rendelőben, ifjúsági orvosként lelkiismeretesen végezte gyógyító- megelőző ellátását. 1999 óta gyermek háziorvosként, a 9-es számú gyermek háziorvosi körzet orvosa.

Dr. Takács JúliaDr. Takács Júlia

Munkáját kitartás, türelem és tolerancia jellemzi. Betegei és szüleik szeretik, tisztelik. Kollégáival szemben lojális, segítőkész.

A díjátadó után meghallgathattuk Palásti Máté gitárjátékát.