2018. június 19., kedd
Gyárfás névnap

Pihenőparkot kapott a kórház

Árnyas fák között, egy utcakönyvtár és játékok társaságában lábadozhatnak mostantól a megyei kórház kisebb és nagyobb betegei az O és a D épület között kialakított kertben.

Az új pihenőparkot hétfő délután, a Semmelweis Ignác születésének 199. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében adták át, ahol a kórház dolgozóit is díjazták.

Dr. Dávid Gyula főigazgató megnyitó beszédében kitért az egészségügyi dolgozók elengedhetetlenül fontos szerepvállalására, hiszen ők azok a mindennapi hősök, akik egész évben rendelkezésre állnak és szolgáltatásukkal hozzájárulnak a nyugodt hétköznapok megteremtéséhez. A Semmelweis-ünnep az ő ünnepük, amikor a legkiválóbbak egy kicsit reflektorfénybe kerülhetnek, ugyanakkor fontos megjegyezni, a legjobbak teljesítménye mögött is csapatmunka van – fogalmazott.

A Kossuth Zsuzsanna-díjasokA Kossuth Zsuzsanna-díjasok

Az elismerések szempontjából az idei év különösen kiemelkedőnek számít, hiszen az első katonakórházakat megszervező Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna emlékévet hirdetett 2017-ben, a jubileum kapcsán pedig a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara ezüst emlékérmeket bocsátott ki. Ezzel a díjjal ismerték el a Csolnoky Ferenc Kórház öt szakdolgozójának munkáját, név szerint:

  • Albrechtné Léman Tímea
  • Kálló Zoltánné
  • Nagyné Orbán Andrea
  • Szabó Béláné
  • Szlanyinka Istvánné

Középen Schnitter ÉvaKözépen Schnitter Éva

Emellett ezen a napon adták át az Év szakdolgozója-díjat is, mellyel a kórház vezetése és a NUMIL MAGYARORSZÁG Kft. 2014. óta kívánja kifejezni nagyrabecsülését a közvetlen betegellátásban résztvevő szakdolgozó kollégának. A többek között bruttó 100 ezer forintos pénzdíjazású elismerést Schnitter Éva ápoló, gyakorlati oktatási koordinátor vehette át, aki az I. Belgyógyászati Osztályon dolgozik elsősorban oktató nővérként, nevelve a jövő egészségügyi dolgozóit. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Semmelweis-díját Nagy Ildikó, a Gyermekgyógyászati Centrum Gyermekintenzív osztály ápolója kapta.

Az említett díjak mellett további kitüntetésekben, illetve kinevezésekben részesültek a dolgozók, de a kórháznak is jutott ajándékból: Horváth István és felesége felajánlásának köszönhetően egy, a daganatsebészetben nélkülözhetetlen EUROPROBE E 3.2 típusú Gamma kamerát vehetett át dr. Dávid Gyula főigazgató és dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kórház mindennapjainak könnyebbé és kellemesebbé tételét szolgálja az újonnan átadott pihenőpark is az intézmény O és D épülete között. Dr. Dávid Gyula elmondta, a Semmelweis Szakügynökség jóvoltából egy évvel ezelőtt már átköltözhettek az új szakrendelő szárnyba, illetve különböző jótékonysági támogatásoknak köszönhetően egy új gyerekvárót is létrehozhattak ott, hogy a családok otthonosabb körülmények között várakozhassanak az ellátásra.

A támogatás akkor is nagyon jól jött, az adományozásnak pedig szerencsére nem szakadt vége idén sem. A Continental felajánlásának köszönhetően 250 ezer forintot kaptak a gyerekek örömére szolgáló játékok megvásárlására, amelyet a kórház udvarán található pihenőparkban helyeztek el, így a kicsik akár a szabadban is eltölthetik az időt. A Sándor Anita tájépítész tervei alapján készült, a Szerelem-sziget helyi meghosszabbításaként szolgáló mini parkban egy utcakönyvtár is helyet kapott. A kórházi könyvespolcot bárki szabadon használhatja a kórházban, ugyanazon elv alapján, mint a Fricskánál található könyvtár esetében: a kedvesnek találtatott könyvek helyett egy saját, már megunt, másnak viszont érdekes könyvet lehet betenni.

A park gondozásában nyújt segítséget az MTD Hungária Kft. is, akik egy fűnyíró traktorral járultak hozzá a terület és az egész intézmény tisztántartásához.