2018. október 18., csütörtök
Lukács névnap

Egyre trendibb az offline nyaralás

Ha körülnézünk a világban, mindenütt kütyüket látunk. Azt gondolhatnánk, hogy végérvényesen beszippantott minket a digitália, de (szerencsére?) a valóság ránk cáfol: egyre többen keresnek kifejezetten térerőmentes nyaralóhelyeket.

A Nissan mutatta be az év termékét, az árnyékoló dobozt. A funkciója egyszerű: a doboz teljesen leárnyékolja a tartalmát, oda nem jutnak be például a mobiltelefon-hálózat frekvenciái. Állítólag az árnyékoló doboz tökéletes eszköz autóba, ha nem akarjuk, hogy az okostelefon elcsábítson, elterelje a figyelmünket a vezetésről. Hogy ez miben hatékonyabb, mint egyszerűen kikapcsolni a mobilt, számomra sem világos.

Mindenesetre az árnyékoló doboz puszta létezése azt felételezi, hogy valaki valamiért ebben piaci lehetőséget lát, és a trendek valóban abba az irányba mutatnak, hogy miközben egyre több időt töltünk online, egyre nagyobb igényünk van arra is, hogy néha teljesen kivonjuk magunkat a digitális világból.

Bivakszállás a galyatetői kilátón (Tassy Márk / MTSZ - via travelo.hu)Bivakszállás a galyatetői kilátón (Tassy Márk / MTSZ - via travelo.hu)

Ez egyébként egyre nagyobb kihívás: az Isten háta mögötti borsodi kis faluban, ahova hosszú ideje elvonulok nyaranta feltöltődni, tíz éve még térerő sem igazán volt, ma meg tökéletes minőségű 4G lefedettsége van.

A teljes kikapcsolódásra az olyan nomád szállások kínálnak lehetőséget, mint a tavaly átadott új kilátó a Galyatetőn. Az építészeti díjakat nyert toronyban úgynevezett bivakszállást alakítottak ki, ami röviden annyit tesz, hogy egy betonkockában tölthetjük az éjszakát a magasban, ahol hideg is van, a szél is befúj, és WC is csak harminc méterrel lejjebb, és kétszáz méterrel távolabb található.

Hasonló élményt nyújthat a Kéktúra mentén található Cserepes-kői barlangszállás. A barlangszállás téliesített, a két fa fekvőhelyen hat személy is elfér. A szálláshely közepén egy vaskályha is van, melynek csöve egy kéménynek használt kürtőn át a felszínre vezet. Egész évben bárki számára ingyen használható, szabadon látogatható.

Fotó: kirandulastippek.huFotó: kirandulastippek.hu

Ezeknél nagyobb komfortfokozatot biztosítanak, de még mindig természetközeliek az erdei szállások, amiket az erdőgazdaságok működtetnek. Aki nem akar sokat utazni a kütyümentes pihenésért, annak érdemes kipróbálnia a környékbeli erdei szállások valamelyikét, például Alsóperében, de az egész ország területén összesen 107 hely közül válogathatunk az erdeiszallas.hu gyűjtőoldalon.

Az, hogy a szabadidőnkben egyre inkább szeretnénk szó szerint is kikapcsolódni, ismét korszerűvé tette a különböző vallások évezredes tradícióit is. A keresztény zarándokutakat ma már nem csak vallásos meggyőződésből választják, vannak, akik nem Istent keresik, hanem magukat – vagy éppen csak egy kis nyugalmat. A Magyar Zarándokút mentén olyan zarándokszállásokat jelöltek ki, amelyeket zarándokútlevéllel kedvezményes áron lehet igénybe venni. Ennek részleteiről a magyarzarandokut.hu oldalon lehet tájékozódni.

Iskola a Krisna-völgyben (via panoramio.com)Iskola a Krisna-völgyben (via panoramio.com)

De nemcsak a kereszténység nyújt lehetőséget az elvonulásra: a Somogy megyében található Krisna-völgyben is foglalhatunk szállást. Ezekre a szent helyekre vonatkozó szabályok érvényesek, így a vendégektől azt kérik, kerüljék a dohányzást, az alkohol és kábítószer fogyasztást, kerüljék a szerencsejátékot, gyakorolják a zarándokhelyen a cölibátus elvét, ami tartózkodást jelent a nemi élettől, illetve kerüljék a hús, hal, tojáskészítmények, hagyma és gomba fogyasztását. E szabályok betartása mellett viszont a látogató ott tartózkodása alatt részese lehet Magyarország legnagyobb ökoközösségének, amely önfenntartó módon működik.