Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre népszerűbbek a felnőttbarát hotelek

2017. július 4. 15:31
Érvek és ellenérvek, olykor egymásnak feszülő indulatok a pihenés és a kikapcsolódás ürügyén. A gyermekes családok nehéz helyzetben vannak a szálláshelyek kiválasztásánál, hiszen nemcsak Európa többi országában, de már nálunk Magyarországon is egyre több a felnőttbarát hotel, ahol „nem kell eltűrni a gyerekeket”.

Igen kényes témával állunk szemben mindenki szempontjából akkor, ha arról kell szót ejtenünk, de még ha döntenünk is, hogy nyaraláskor a gyermeket magunkkal vigyük, vagy édes kettesben töltsünk pár napot egy hotelben szerelmünkkel.

Megoszlanak a vélemények azokról a szállásadókról, akik „kitiltják” a gyerekes családokat a hotelekből. Egyesek diszkriminációval vádolják ezeket a szállásokat, mások ellenben azt mondják, itt volt az ideje annak, hogy akik nyugodt pihenésre vágynak, gyerekzsivajtól mentesen élvezhessék a szálloda szolgáltatásait.

Európa-szerte egyre több hotel tér át a gyerekmentességre, ám hazánkban már az is nagy dolognak számít, ha kulturáltan lehet beszélgetni erről a témáról, amelyet már a „magyar wellnessturizmus darázsfészkének” is neveznek.

képünk illusztrációképünk illusztráció

A diszkrimináció nyilván nem jó és nem védhető ebben a témában. Tény, hogy a gyerek hangos. De hol a határ?

Egyes próbálkozások és javaslatok szerint nem kellene mást tenni, mint a szállodát kettéosztani, az egyik részt kinevezni felnőtt-, a másikat gyerekbaráttá, és máris mindenki meg lenne elégedve.

Európában Ausztria, Németország és Dánia járt élen a felnőttbarát hotelek kialakításában. Magyarország bizonyos szempontból nagyon konzervatív, és így minden ilyen nagy volumenű változást kezdetben idegenkedve fogad a közönség.

Egyre nagyobb az igény a családi hétvégék mellett az olyan kikapcsolódásokra is, ahol nem a gyerekzsivaj és a csemetéket fegyelmező szülők ordítása adja az alapzajt.

Már nálunk is léteznek felnőttbarát szállodák és fürdők. Ám idehaza is egyre tudatosabbak az utazók, mindenkinek érdemes figyelembe vennie, hogy vannak, akiket zavar a pihenésben, ha egy szálloda gyerekekkel van tele.

Magyarország első felnőttbarát szállodája az Imola Hotel Platán, mely Egerben található, 2013-ban döntött a gyerekmentesség mellett. A hotel kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Azt vallják, hogy minden szülő megérdemli, hogy néhány napig csak körülöttük forogjon a világ, hogy aztán kipihenve tudjanak visszatérni a hétköznapokba, és ismét a gyermek kerüljön az élet középpontjába.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

A Pest megyei Ráckevén 2015. szeptember elsején döntöttek úgy, hogy a Duna Relax & Event Hotelt felnőttbarát intézménnyé alakítják át. A döntésükről itt is megoszlottak a vélemények, szélsőséges esetekkel is találkoztak, hisz voltak, akik támogatóan álltak a szálloda dolgozói mellé, de akadtak olyanok is, akik kijelentették, hogy ezek után be nem teszik lábukat a hotelba. Első lépésként Ráckevén a gyerekkedvezményeket törölték, majd fokozatosan tértek át a teljes gyerekmentességre, csak felnőtt vendégek fogadására.

Pár év elteltével az egri és a ráckevei példát követte Szentendrén a Bükkös Hotel, ahol kizárólag 12 éve feletti gyermekeket fogadnak.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.