2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Villám kérdés-válasz a most induló nyugdíjas szövetkezetekről

2017. július 6. 14:52
Gazsi Attilát, a Meló-Diák Észak-Dunántúli Iskolaszövetkezet elnökét kérdeztük az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő Szomszédok szövetkezetről. A veszprémi régióban júliusban jelenhetnek meg az első munkalehetőségek.

A diákszövetkezetek mintájára a jövőben megalakulhatnak az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek. Az Origo szerint a nyugdíjasok várhatóan már júliusban munkába állhatnak, a Világgazdaság pedig azt írta, hogy egy miskolci szövetkezet már benyújtotta a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra, azon keresztül augusztustól dolgozhatnak a nyugdíjasok.

Mi lesz a haszna a nyugdíjas szövetkezeteknek?

A nyugdíjasoknak korábban, a nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül csak korlátozott lehetőségük volt kiegészítő jövedelemhez jutni. A jövőben, a munkaerőpiac legmegbízhatóbb és korából fakadóan legnagyobb tapasztalattal rendelkező korosztálya szervezett formában juthat az elvárásainak megfelelő munkalehetőséghez. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzet és a kapcsolódó közvélemény-kutatás is alátámasztja a jogszabályt kezdeményezők és elfogadók álláspontját, miszerint az aktív nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeit ki kell bővíteni, továbbá figyelembe kell venni a korosztályi sajátosságokat.

A 2017. július 1-től megalapítható un. "Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek" biztonságos körülmények közötti munkavégzési lehetőséget fognak nyújtani a nyugdíjasok számára. A megbízhatóságot az iskolaszövetkezetekhez hasonló szövetkezeti keretek jelentik, ahol a munkavégzést vállaló tag munkakörülményei és megállapodott jövedelme is erősebb védettséget élvez az egyéni érdekérvényesítési lehetőségekhez képest.

Gazsi Attila / archív fotóGazsi Attila / archív fotó

A megrendelők a jelenlegi iskolaszövetkezetekkel szerződő cégek lesznek. A Meló-Diák milyen szinten fog szerepet vállalni?

A Meló-Diák alapítója és támogatója az első országos kezdeményezés, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeti Hálózatnak, mely terveink szerint augusztusban már minden megyeszékhelyen ügyfélszolgálattal és széles munkaerő kínálattal várja az érdeklődőket. A Meló-Diák az elmúlt 30 év szövetkezeti és szolgáltatási tapasztalatával azt szeretné elérni, hogy a nyugdíjas szövetkezeti forma a következő időszakban elterjedjen és jeltős alternatív eszköze legyen a munkaerőhiány kezelésének.

Azt gondoljuk, hogy nem kizárólag az iskolaszövetkezetekkel elégedett megbízók keresik majd ezt a szolgáltatási formát, a vagyonvédelmi cégektől kezdve az egészségügyi szolgáltatókon át az adótanácsadókig, élet számtalan területén meg fog telepedni ez a szolgáltatási forma.

Mekkora igény mutatkozik a nyugdíjas munkaerő iránt a régióban?

Kutatásainak szerint az aktív, 65-70 év közötti nyugdíjasok 30%-a szívesen végezne olyan testhez álló munkát, mely heti néhány nap elfoglaltsággal jár, tekintettel van az életkori sajátossagaira, eltérő terhelhetőségére, valamint használhatja az élete során felhalmozott szakmai tapasztalatokat. Számításaink szerint a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezeti Hálózat az idei évben 10-15 ezer nyugdíjasnak tud munkát ajánlani, 2018-ra ez a szám elérheti az 50 ezer főt országosan.

Veszprémben mikortól állhatnak munkába a nyugdíjasok?

Terveink szerint július második felétől konkrét elérhetőségekkel és lehetőségekkel jelentkezik az egész Észak-Dunántúlon működő "Északi Szomszédok" Nyugdíjas Szövetkezet, a szélesebb munkaválaszték szeptemberre várható!

Címlapfotó: Origo

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Megnyitotta veszprémi építőanyag-kereskedését a Piedl-Ker kft.
Környezetkímélő beruházást adtak át Nemesvámoson
Környezetkímélő beruházást adtak át Nemesvámoson
A Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásánál alkalmazott újszerű technológia új szemléletet honosít meg az agráriumban, amelynek lényege, hogy nem szennyezi a környezetet, hanem fejleszti azt - mondta Nagy István agrárminiszter az üzemcsarnok átadásán csütörtökön.
Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét
Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi minisztere a helyi elöljárókkal pénteken részt vett a Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. beruházásának alapkőletételén.
Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
50. alkalommal rendezik meg a napokban a Műszaki Kémiai Napok konferenciát a Pannon Egyetemen, ahol a jövő legfontosabb kémiai kutatásairól is szó esik.
Megkezdte működését a Knapp Hungary Kft. Nemesvámoson
Megkezdte működését a Knapp Hungary Kft. Nemesvámoson
A raktárlogisztikai eszközöket gyártó osztrák hátterű cég az MTD Hungária kivonulása utáni űrt tölti be Nemesvámoson, a fejlesztés részeként pedig csütörtökön adták át a Knapp Hungary új üzemét.