2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

Nyári egyetem a Vasasokkal

Magyarország egyik legrégebbi múltú, és legnagyobb tagságú dolgozókat összefogó szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség tart két napos nyári egyetemet a héten Veszprémben.

A Vasas XXIX. Nyári Egyetemet csütörtök reggel Balogh Béla Vasas elnök és Porga Gyula nyitotta meg a Hangvillában.

A 140 éves szakszervezet ma már Magyarország legnagyobb ágazati szövetsége, mely főként nehéz-, gép- és az autóiparban dolgozókat fogja össze. „Nem vagyunk rossz helyzetben, de nem vagyunk elégedettek”- fogalmazott köszöntőjében a Vasas elnöke.

Balogh Béla elmondta, céljuk kiharcolni azt, hogy a magyarországi munkavállalók fizetései megközelítsék a nyugat-európai bérezéseket, ehhez azonban nekik is sikeresebben kell tárgyalniuk a jövőben. Kiemelte, sikeres időszak a mostani, hiszen a rendszerváltás óta sikerült 10% feletti bérmegállapodásokat kötniük , ahol a munkanélküliségi ráta 2% körül mozog.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében a város történelméről, turisztikájáról, oktatásáról és gazdasági helyzetéről beszélt a résztvevőknek. „Az alacsony munkanélküliségi ráta miatt lehetnénk elégedettek is, viszont ez munkaerő-hiányt is feltételez a nagy cégek többségénél”- mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a vállalatvezetőkkel jelenleg is tárgyalások folynak eme probléma mérséklésére. „Ahhoz, hogy a nagy cégek kielégítsék a megrendelői igényeket, a városban több emberre lenne szükség, és a lakhatási körülményeken is javítani kellene.”

Porga Gyula kiemelte, a Pannon Egyetem egyik hozadéka, hogy a városi cégek többségénél nem csak termelési folyamat zajlik, hanem kutatatás-fejlesztés is.

Csütörtökön "Az elit és a társadalom" címmel tartott előadást Dr. Varga Norbert társadalomtudós, délután pedig a résztvevők interaktív előadás keretében ismerkedhettek meg a munkavédelmi jó gyakorlatokkal, majd a középfokú duális képzésben tanulók munkaerő-piaci helyzetéről is hallhattak prezentációt.