Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jóvátételi munkát végeztek a fogvatartottak

2017. július 8. 4:25
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtótájékoztatót tartott a veszprémi izraelita temetőben zajló jóvátételi munka zárásának alkalmából pénteken.

A jóvátételi program létrejöttéről és eredményeiről Németh Éva bv. ezredes intézetparancsnok és a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke, dr. Wittmann Zsuzsa, tájékoztatta a sajtó munkatársakat pénteken délelőtt a temetőben.

Németh Éva elmondta, hogy a jóvátételi munkák 2 évvel ezelőtt kezdődtek meg a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A fogvatartottak olyan programokon vesznek részt, melyekkel bizonyíthatják, hogy még annak ellenére sem veszett ki belőlük az emberség és a segíteni akarás, hogy mindennapjaikat a börtön falai között kell tölteniük. A társadalomért végzett munkák a társadalom ellen tett tetteik jóvátételét jelképezik.

Németh Éva ezredesNémeth Éva ezredes

Ezredes asszony kiemelte, hogy a programokon való részvétel a fogvatartottak számárára nem jár jutalmazással, önkéntes alapon vesznek részt a munkákon. Ebben az évben a temetőtakarítás már az ötödik ilyen alkalom volt.

Ilyen és ehhez hasonló projekt volt például iskolás csoportok börtönlátogatása, ahol előadásokat tartottak az önkéntesek arról, hogy mit nem szabad elkövetniük ahhoz, hogy börtönbe kerüljenek. De szedtek már szemetet, takarítottak már közterületeken, és templomfelújításban is részt vettek a veszprémi börtönben fogvatartottak.

Ez alkalommal a temető vezetője, dr. Wittmann Zsuzsa kérte a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet segítségét. 6 nap alatt, napi 6 órában 6 fő férfi 2 felügyelő kíséretében takarította ki azt a benőtt területet, „dzsungelt”, ami már nem a temető környezetébe illő volt, így a környéken lakók biztonságát is növelni tudják, hiszen átláthatóbb lett e terület is.

A munkára való személyek kiválasztása önkéntes alapon történik, mindemellett fontos szempont a biztonság is. Olyan fogvatartottak végzik a munkákat, akik szabálykövető magatartásról tanúskodtak és nem veszélyeztetik a város lakóit.

Németh Éva ezredes elmondta, hogy a temetői munkálatok börtönnyelven fogalmazva „rendkívüli eseménymentesen” teltek, ami azt jelenti, hogy a fogvatartottak problémamentesen végezték feladatukat.

Dr. Wittmann ZsuzsaDr. Wittmann Zsuzsa

Dr. Wittmann Zsuzsa a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke, az izraelita temető vezetője is megköszönte a példaértékű munkát, valamint hozzátette, hogy a tervezettekhez képest a fogvatartottak túlteljesítettek. Illetve köszönetet mondott Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterének, Porga Gyulának és a VKSZ-nek, akik biztosították a hulladékok elszállítását.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.