2018. április 24., kedd
György névnap

Hagyományőrzés Csehbányán

Idén is sváb hangulatban rendeztek falunapot a hétvégén a bakonyi településen.

A csehbányai falunapok a Mária-kápolnában tartott szentmisével kezdődött péntek délután, majd két együttes, a Pergő Rozmaring Táncegyüttes és a Waschludter Johann’s Kapelle lépett fel. A szombat reggel lángos, tócsi, gofri készítéssel és pörköltfőzéssel kezdődött a 300 fős településen, melyhez az alapanyagot a helyi vadásztársaságok ajánlották fel. A nap folyamán a kerékpáros túrákat indítottak a környékre, a kicsiket kincskeresés és kisvonat, a nagyobbakat akadályversenyt és rodeózás várta.

rotyogott a pörkölt az üstökbenrotyogott a pörkölt az üstökben

Családias rendezvényről beszélhetünk, hisz az ország más részéről is érkeznek családtagok és barátok, ilyenkor akár 400-an is összegyűlünk, hogy együtt főzzünk és jól érezzük magunkat"- mondta érdeklődésünkre Straub Dávid, Csehbánya polgármestere.

A falunapokon díjazták a főzőverseny résztvevőit és a falu büszkeségeit, a kiváló tanulmányi eredményt elérő diákokat is. Az elismeréseket Straub Dávid, és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke adta át. Utóbbi szerint Csehbánya egy összetartó, és sváb hagyományait ápoló közösség, amely a falunapon mindig megmutatja magát. „Fontos az értékőrzés, mert a jövőt is az határozza meg, hogy miként tudjuk a múltunkat ápolni”- fogalmazott.

Straub Dávid(csíkosban) és Ovádi Péter(fehérben) adta át a falu szakácsainak az elismerésketStraub Dávid(csíkosban) és Ovádi Péter(fehérben) adta át a falu szakácsainak az elismerésket

A két napos csehbányai falunapokat többek között harmonikaműsor, lovasíjász-bemutató, operett, és a Sramli Kings fellépése, valamint esti utcabál színesítette.