2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

A rajzfilmek evolúciója

Belegondoltam a mai gyerekek helyzetébe akkor, mikor belefutottam egy újabb animációs film – Az emojik előzetesébe. És elszörnyedtem. Lássuk milyen változásokon mentek keresztül a 20 évvel ezelőtti mesékhez képest a mai rajzfilmek.

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a mesék kardinális jelentőséggel bírnak személyiségünk fejlődését illetően. Pszichológiai kutatások is bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei keveset- vagy egyáltalán nem olvastak mesét, ennek hiánya később kihatott felnőttkori énképük fejlődésére és érzelemvilágára. Ebből is jól látszik, hogy milyen fontos szerepük van a meséknek, de ezzel együtt a rajzfilmeknek is!

Szörnyülködve szemléltem a napokban, hogy hová jutott a világ rajzfilm-ügyileg. A mesék, melyeken mi 20-30-40 éve felnőttünk, a mai gyerekek számára semmitmondónak és unalmasnak hatnak. Ezért nemcsak őket lehet hibáztatni. Csupán arra gondolok, hogy már az óvodában és az iskolában is azt látják, hogy a mesehősök, vagyis manapság már a szuperhősök röpködnek, porig rombolnak városokat vagy épp a világot mentik meg. A mai gyermekek talán már nem is tudják, hogy hol van a Százholdas Pagony.

Ahogy változik a világ, s vele együtt mi is, úgy alakul át a rajzfilmek világa is. A mesék egyre inkább vizuálisabbak és élményközpontúbbak lesznek, eleget téve ezzel a kor "igényeinek".

A mai animációs filmek azonnali fogyasztásra készülnek, a cél az, hogy minél hatásosabbak legyenek

– mondta Tóth Pál Balázs Béla-díjas filmrendező, aki többek között a Szentjánosbogarak nemi élete című animációs filmet is jegyzi. Hollywood az utóbbi években csak arra használja a rajzfilmeket, hogy még több és több pénzt sajtolhasson ki az emberekből. Erre „jók” például a folytatások is.

Ennek ellenére mégis úgy gondolom, hogy manapság is vannak azért aranyos rajzfilmek, én is nagy meserajongó vagyok, és inkább nézek meg este egy rajzfilmet, mint egy vígjátékot esetleg egy akció filmet. Személyes kedvencem is van a mai rajzfilmek közül. Az Agymanókat bármikor meg tudnám nézni.

Ne értsetek félre, szerintem is számos jól sikerült animációs filmet mutattak be az elmúlt 10 évben a moziban, de mégis úgy gondolom, hogy túlzásokba nem kellene esnünk ezen a téren sem. Nem látom indokolt helyét az olyan animációs filmeknek, mint a Virsliparti vagy Az emoji film.