Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Afrika hangja

2017. július 12. 4:24 // Forrás: Ecoport / VeszprémFest
„Képzeljenek el egy művészt, akiben megvan Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekesi könnyedsége, Joao Gilberto dallam és harmóniák iránti érzéke, és mindez vegyítve az afrikai kultúrával.” Ezekkel a szavakkal méltatta a Los Angeles Times újságírója a fantasztikus muzikalitással megáldott zenészt, Richard Bonát.

A koncertet az Arénában rendezik meg!

Bona könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert.

A kameruni születésű zenész gyökereihez hűen mind a hét lemezén afrikai ritmusok köszönnek vissza, miközben a zenét használva foglal állást az elnyomottakat érintő témákban, megmutatva különleges közelítésmódját a dalok általi történetmeséléshez. Tudatos művészként ugyanakkor mindig nyitott az új területek felé is, és pályafutása során olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Pat Metheny vagy Bobby McFerrin.

Számos díjat vihetett haza – jelölték többek között Grammyre, övé lett a Jazz Nagydíj és a Legjobb Nemzetközi Művésznek járó díj, igazolva, hogy hallgatók sokaságát képes megszólítani, legyen szó jazzről, popról, bossa nováról, hagyományos, afro-beat vagy funk zenéről. Számos elismeréssel, előadással és sokéves szaktudással a háta mögött ma generációjának egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenésze.

Bona hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg Afro-Kubai projektjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t 2016 júniusában, amely a VeszprémFest nyitónapján, július 12-én a História Kertben adott koncertjének gerincét is adja. Bona egyébként visszatérő előadója a fesztiválnak: 2005-ben quintetjével, 2008-ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.