2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Veszprém Pannónia szíve

  • kult
  • 2017.07.13
    11:00
Berobban a fesztiválszezon. Feszt, Utcazene, Auer… sorolhatnánk a kísérőrendezvényekkel Veszprém kulturális csúcsidőszakának eseményeit. Kell ennél több?

Veszprémiek és a helyi viszonyok ismerői álmukból felkeltve sorolják: Rozé, Rizling és Jazz Napok. VeszprémFest, Utcazene, Auer Fesztivál. Július közepétől augusztus elejéig erről szól Veszprém. Méltán lehetünk elégedettek, boldogok, mert ezekben a hetekben városunk Pannónia szíve. Nálunk dübörög a kulturális élet színe, java. Nemcsak a nemzetközileg jegyzett nagy előadókra gondolok, hanem országosan kevésbé ismert, de általunk nagyon szeretett helyi alkotókra, művészekre is. Ha átéljük ezeket a pillanatokat, nyugodtan tekinthetünk előre az Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatra.

Kell ennél több? Hiába a kánikula, de azért nem mondom azt, hogy: nem. Ezt nem mondhatjuk. Ami a világhálóra igaz, hogy itt egy másodpercre sem lehet megállni, fokozottan igaz ez a kultúra területére. Hiszen a világunk állandóan változik, minden nap új kihívással szembesít minket. Nem lehet a megszokott sémákban gondolkodni. Változni és változtatni kell.

Nem elég csak fesztiválokban gondolkodni. Városban kell gondolkodni, üzenetekben, ötletekben.

Veszprém szürkeállománya még a kulturális életénél is erőteljesebb. Nem lenne gond egy egész éves programot összedobni, amely évszakonként változna. Veszprémnek alapüzenetet kell megfogalmaznia, amit aztán évről-évre, évszakról-évszakra újraértelmeznénk. Ebben az újraértelmezésben nagyban a helyi művészekre, civilekre kellene támaszkodni. Csak ők tudják hitelesen megfogalmazni Veszprémet. Ilyen erős helyi háttér mellett még erősebb üzenete lenne a fesztiváloknak, a nemzetközileg jegyzett előadóknak, projekteknek.

Nagyon szívesen vennék részt olyan kocsmatúrán, ahol egyik állomáson Bozsik Péterrel a pálinkákról, másikon Fenyvesi Ottóval a zenéről beszélgetnék. Debreczeny Zoli és barátai fessék be az egész várost oda-vissza! Esténként Tóth Loon barátaival, vagy éppen Süle Zsolt és Trócsányi Gergő adjanak műsort a terken! A vendéglők készüljenek egy gasztro vonal mentén speciális helyi étkekkel! Teraszaikon pedig helyi zenészek adjanak műsort!… A megfáradtak pedig Poller Imivel, meg Kálazi Ágival menjenek egy kört a vár körül csendben, magukra figyelve. Közben pedig a veszprémi médiumok írják meg mindezt! Legyenek élő szerkesztőségek az utcán, a kocsmákban!

Mikor máskor, mint most az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kapcsán valósítsuk meg mindezt!