2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Az LMP megújítaná a hazai oktatást

Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja és Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője A megújuló Magyarországért - oktatási kérdésekről címmel tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt a vásárcsarnoknál.

Az LMP ajánlata, hogy minden szinten meg kell újítani Magyarországot a morális és gazdasági zsákutcába kerülés okán. A megújulás legalapvetőbb feltételének a versenyképes tudást biztosító oktatást tartják.

Ungár Péter elmondta, úgy látják, hogy a kormány célja a gimnazisták számának felülről vezénylet mesterséges csökkentése, az önálló gondolkodásra nevelés teljes megszüntetése.

A fiatalok itthon tartásának egyik legfontosabb feltétele a magas színvonalú oktatás biztosítása- mondták. Ennek érdekében és a megújuló Magyarországért az LMP növelné a pedagógusok önállóságát, és visszaadná azoknak az önkormányzatoknak a fenntartói jogokat, melyek akarják és képesek iskoláikat működtetni. Megvédenék a vidéki felsőoktatási intézményeket, mert azok kulcsszerepet játszanak a vidék elnéptelenedésének megállításában. Ezen felül ingyenessé tennék az első diploma megszerzését, mert a párt célja, hogy 10 emberből 4 biztosan diplomát szerezzen. Illetve az LMP minden 100 forintból 20 forintot az oktatásra költene.

Ungár Péter és Gerstmár FerencUngár Péter és Gerstmár Ferenc

Egy iskolaváros számára, mint Veszprém az oktatás kérdésköre kiemelten fontos. Gerstmár Ferenc elmondta, hogy Veszprém büszke lehet mind az általános iskoláira, mind a középiskoláira, illetve arra, hogy Veszprémben működik az egyik legjobb vidéki gimnázium.

„A Pannon Egyetemen felhalmozott tudás további gyarapítása és továbbadása az értelmiség helyben tartásának, valamint a társág fejlődésének egyik legfontosabb záloga, ezért Veszprémnek és a térségnek is az egyetem több, mint egy oktatási intézmény. A helyi politikusoknak mindent meg kellene tennie azért, hogy az egyetem egysége fennmaradjon, ami korábban a Műszaki Informatikai Kar kiválásának, legutóbb pedig a Georgikon Kar leválasztásnak tervével került veszélybe. A veszprémi önkormányzat felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjra vonatkozó rendelete véleményünk szerint kiegészülhetne a megyei jogú városban élő diákok olyan típusú motiválásával, hogy tanulmányaikat helyben, a Pannon Egyetemen folytassák” – mondta az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.