2018. július 23., hétfő
Lenke névnap

Jogszabályt sértett a plakátolással a Jobbik Veszprémben?

A párt tagadta, hogy ők helyezték volna ki a plakátokat, ezért az önkormányzat saját költségén kénytelen eltávolítani azokat.

A város tulajdonában lévő közvilágítási,- és jelzőlámpás oszlopokon helyezték el a Jobbik Magyarországért Mozgalom plakátjait Veszprémben. Az ügyről dr. Fejes Istvánt, Veszprém aljegyzőjét kérdeztük.

Úgy tudjuk, a Jobbik Magyarországért Mozgalom plakátjai engedély nélkül kerültek ki a belvárosban.

Igen. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/E § (1) bekezdése szerint, aki idegen vagyontárgyon a tulajdonos, a bérlő, illetve állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő vagyontárgy esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulása nélkül plakátot helyez el, közigazgatási bírsággal sújtható.

A kihelyezéshez tehát szükség lett volna az Önkormányzat engedélyére, de ilyen megkeresés nem érkezett, így természetesen a hozzájárulás megadása sem történt meg.

Mi a teendő ilyenkor?

Miután bejelentették az esetet, kollégáim kimentek és megvizsgálták az ügyet. Ezután a Közterületfelügyelet vezetője hivatalos levélben kereste meg a Jobbik veszprémi alapszervezetét, hogy nyolc napon belül távolítsák el a kihelyezett plakátokat. Később elektronikus úton és telefonon is értesítették őket, azonban többszöri felszólításra sem távolították el azokat.

A határidő lejárta után az Önkormányzatnak nem maradt más választása, saját költségen kellett a plakátokat eltávolítani, ami a hét elején meg is történt.

Mivel a Jobbik veszprémi elnöke nem ismerte el, hogy ők ragasztották ki a plakátokat, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Veszprémi Rendőrkapitányságon a Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársa.

Mennyibe fog kerülni az eltávolítás a városnak?

A plakátok eltávolítási költsége a nagy darabszámra való tekintettel meghaladta a 70.000 forintot.