2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

26 kormányhivatali épületet újítanak meg energetikailag Veszprém megyében

Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a KEHOP-5.2.2- 16-2016- 00008 azonosító számú “Veszprém Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című Európai Uniós projekt keretében megújult Megyeház tér 1. szám alatti ingatlan műszaki átadás-átvételi eljárása sikeres zárásáról.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a Nemzeti Cselekvési Terv 5 prioritási tengely mentén, melybe az energetika – hűtés és fűtés is hozzátartozik, teszi lehetővé a költségek csökkentését.

Előzetesen a KEOP projekt egy-egy szegmense már megvalósult az energetikai megújítások szempontjából, de a jelenlegi projekt már egy két lábon álló rendszer, melyben a spórolás mellett a hatékonyság is egy fontos szempont. 2020-ig 330 épületet terveznek felújítani, melyből 2015 és 2016-ban már 114 megvalósult.

A feladat – ahogy az államtitkár fogalmazott – az épületeket kívülről becsomagolni, mely arculatmegújítást, kényelmes és kulturált környeztet jelent a környezetvédelem mellett.

Vízgazdálkodásra, hulladékgazdálkodásra és energetikai megújításra 200-300 milliárd forintot fordítanak. Ebből 1,3 milliárd forintot Veszprém megye 9 településének 26 kormányhivatali felújítására szántak. Ezeknek a munkálatoknak a megvalósítása félúton tart, a nagyobb beruházások készültek el eddig.

Megyékként ezek a felújítások mintegy 30-40 milliónyi energetikai megtakarítást jelentenek a költségvetésből, ami országosan, arányosan is igen jelentős összeg.

Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott a már elkészült és a még felújításra váró épületekről számolt be. Örömmel jelentette be, hogy az első 13 épületet teljes egészében megújították. A felújítási munkálatok magukban foglalják a nyílászáró cseréket, a napelemrendszer kialakítását, a fűtés korszerűsítést és a padlás-tetőfödém szigetelését.

A Járási Hivatal egységei közül Veszprémben 6, Pápán 3, Balatonfüreden 3 és Tapolcán 1 épület munkálatai sikeresen befejeződtek. A második ütemben Balatonalmádiban, Várpalotán, Tapolcán, Ajkán, Balatonfüreden, Devecseren, Sümegen, valamint Veszprémben folytatódnak december 31-ig a 13 épület energetikai megújításai.