Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Betyár jó buli

2017. július 28. 4:28
Évről évre kitárja kapuit a Mesterségek és a Bakonyi Ízek Utcája, és lovasok, betyárok, csárdabéli szépasszonyok, zene, énekszó, ostorok csattogása és jókedv tölti meg újra a Bakony szívét.

Nem lesz ez másként idén sem, a 2017. augusztus 4-én és 5-én megrendezendő Bakonyi Betyárnapokon.

A zirci székhelyű rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, és ez valószínűleg nemcsak a finom falatokkal meg a mókázással van összefüggésben, hanem a bűnözők iránti különös rajongásunkkal is. Nagyszüleink között a Rózsa Sándorról készült televíziós sorozat a mai napig hivatkozási alap, amelyet továbbra is szívesen emlegetnek, mint kedvelt alkotást. A közkedveltségnek persze valószínűleg több köze van a 19. századi romantikus felfogáshoz, mint ahhoz, hogy a köztörvényes bűnözők valóban olyan jó fejek volnának. Hátrahagyni a világot, kivonulni a rengetegbe ma is vonzó alternatíva, a szegényeket segítő és női szíveket elrabló betyárokról szóló történetek pedig mindig is olyan sztorik lesznek, amelyek vonzani fogják az embereket.

Ha pedig ez a múltidézés egy bográcsban rotyogó pörkölttel társul, garantált a siker. A Bakonyi Betyárnapokon ugyan ennél jóval többet is kaphatunk. Az alaphangot a néptáncosok dobogó csizmái és suhogó szoknyái, és természetesen a népzenészek adják meg, amit többek között a Pódium Színház „Bordaloktól a Csárdáskirálynőig” című műsora követ.

Kicsik és nagyok is belekóstolhatnak a betyárkodásba: a gyerekeket a Betyártanoda, népi játékpark, játszóház, kézműves szórakoztató eszközök várják, a hagyományőrző csoportok pedig a betyárvilág korhű felidézésével és bemutatókkal készülnek.

A szombati nap leglátványosabb része a 82-es főúton való lovas, fogatos felvonulás ostorcsattogtatással, muzsikaszóval, de lesz fogathajtó és lovas verseny is. Emellett a hagyományok szerint minden évben felavatják a legújabb bakonyi betyárokat és a csárdabéli szépasszonyokat, valamint díjazzák a Leghetykébb betyárbajusz gazdáját is.

Részletes program:

http://betyarnapok.hu/

https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/rendezvenyek/bakonyi-betyar-napok-1

Hol? Zirci focipálya

Belépés: ingyenes

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.