2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Betyár jó buli

Évről évre kitárja kapuit a Mesterségek és a Bakonyi Ízek Utcája, és lovasok, betyárok, csárdabéli szépasszonyok, zene, énekszó, ostorok csattogása és jókedv tölti meg újra a Bakony szívét.

Nem lesz ez másként idén sem, a 2017. augusztus 4-én és 5-én megrendezendő Bakonyi Betyárnapokon.

A zirci székhelyű rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, és ez valószínűleg nemcsak a finom falatokkal meg a mókázással van összefüggésben, hanem a bűnözők iránti különös rajongásunkkal is. Nagyszüleink között a Rózsa Sándorról készült televíziós sorozat a mai napig hivatkozási alap, amelyet továbbra is szívesen emlegetnek, mint kedvelt alkotást. A közkedveltségnek persze valószínűleg több köze van a 19. századi romantikus felfogáshoz, mint ahhoz, hogy a köztörvényes bűnözők valóban olyan jó fejek volnának. Hátrahagyni a világot, kivonulni a rengetegbe ma is vonzó alternatíva, a szegényeket segítő és női szíveket elrabló betyárokról szóló történetek pedig mindig is olyan sztorik lesznek, amelyek vonzani fogják az embereket.

Ha pedig ez a múltidézés egy bográcsban rotyogó pörkölttel társul, garantált a siker. A Bakonyi Betyárnapokon ugyan ennél jóval többet is kaphatunk. Az alaphangot a néptáncosok dobogó csizmái és suhogó szoknyái, és természetesen a népzenészek adják meg, amit többek között a Pódium Színház „Bordaloktól a Csárdáskirálynőig” című műsora követ.

Kicsik és nagyok is belekóstolhatnak a betyárkodásba: a gyerekeket a Betyártanoda, népi játékpark, játszóház, kézműves szórakoztató eszközök várják, a hagyományőrző csoportok pedig a betyárvilág korhű felidézésével és bemutatókkal készülnek.

A szombati nap leglátványosabb része a 82-es főúton való lovas, fogatos felvonulás ostorcsattogtatással, muzsikaszóval, de lesz fogathajtó és lovas verseny is. Emellett a hagyományok szerint minden évben felavatják a legújabb bakonyi betyárokat és a csárdabéli szépasszonyokat, valamint díjazzák a Leghetykébb betyárbajusz gazdáját is.

Részletes program:

http://betyarnapok.hu/

https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/rendezvenyek/bakonyi-betyar-napok-1

Hol? Zirci focipálya

Belépés: ingyenes