Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Ahol állandó a fesztiválérzet

2017. július 25. 4:00
Az angolok kedvenc üdülővárosa, Brighton maga a bohém mennyország, ahol az egy négyzetméterre jutó művészeti és művészi projektek magas számának köszönhetően egész évben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy fesztiválon vennénk részt.

Brighton kisugárzása magával ragadó. Épphogy csak behúz a vonat a pályaudvarra, rögvest megcsapja az ember orrát a tenger sós kipárolgásának illata, a fejünk felett sirályok köröznek szabadon, és egyből igazolódni látszik a mondás, miszerint a városban mindenki egy kicsit hippi. Nyugalom van, persze az a fajta pörgős nyugalom, ami minden fesztivál sajátossága, amikor a hétköznapokból kiszakadva mindent kicsit más fénytörésben lát az egyszeri szemlélő.

Itthon mégis kevéssé ismert Brighton – vagy legalábbis kevesebben keresik fel. Pedig az angol font visszaesése a legújabb jelentések szerint igencsak megemelte az utazók kedvét és a szokásosnál is többen veszik az irányt London felé. Ha viszont már vesszük a fáradtságot, hogy repülőre üljünk, érdemes letérni a kitaposott ösvényről és a legnagyobb nevezetességeken túl a kevésbé ismert helyeket is felfedezni. London közlekedési hálózata rendkívül jó, a fővárosból pedig alig egy óra alatt lejuthatunk bármelyik közeli városkába, ahol az Északi-tenger partján süttethetjük a hasunkat vagy tekereghetünk a hangulatos utcácskák között.

Brightonban ráadásul rengeteg az érdekes látnivaló, amiket egy bohém lélek bizonyosan imádni fog. Ha csak pár óránk van, valószínűleg akkor is találunk majd magunknak kedvenceket – íme 5 ok, amiért a szívünkbe zárhatjuk a fényes várost.

1. „Play me” zongora a vasútállomáson: Egy város alaphangulatához mindig rengeteget hozzátesz az, miként fogadja az oda érkező turistákat. Brightonban ezt valószínűleg tudják, mert a színes Welcome in Brighton felirat mellett a jegyellenőrző kapuk fölött színes papírfüzérek lengedeznek, várakozás közben pedig az is könnyen előfordulhat, hogy a biztonsági őr egyszer csak leül az állomáson kihelyezett vintage pianínóhoz, hogy egy prelűd eljátszásával szórakoztassa önmagát és a tömeget. De ugyanezt bárki más is megteheti.

2. Utcazenészek mindenhol: A brit zeneipar legendás, nemcsak abból a szempontból, hogy a modernkori kultikus zenekarok nagyját ők adják, de azért is, mert rengetegen állnak ki kalapozni az utcákra, amatőrök és feltörekvő előadók is. A tengerpart kőpadján ülve, a délutáni uzsonnát majszolva hallgatni a tőled 20 centire álló, tengerészsapkában és régi korokat idéző nadrágban pengető srácokat pedig határozottan olyan érzés, mintha egy filmbe kerülne az ember.

3. Sikkes pubok: Az angol pubok világa mindig is töretlen népszerűségnek örvendett, aminek nagy valószínűséggel elég sok köze van a híres barna sörökhöz, meg ahhoz, hogyan ne tűnjön hétköznapi csehónak egy kocsma. Brightonban tényleg nem is tűnnek annak, kiváltképp a többek közt Freddy Mercury, Bob Marley, John Lennon és Elvis Presley arcképével dekorált Prince Albert nem. Az elsőrangú dizájn mellett a zenei estek miatt is érdemes felkeresni: a metáltól a folkon át minden képviselteti itt magát, a helyi zenekarok mellett pedig ismertebb nevek is előszeretettel megfordulnak itt.

Prince Albert / Fotó: The GuardianPrince Albert / Fotó: The Guardian

4. Nyitott galériák a tengerparton: Ki mondta, hogy a vízpart csak fürdőzésre alkalmas? A művészeket mindig is vonzotta a tenger- és az óceán végtelensége – Leonard Cohen például annak idején egy halász korábbi házát vásárolta meg Görögországban. Az Északi-tenger a helyi művészeket is előszeretettel a partra csalogatja, ahol időnként a látogatók szeme előtt készítik el a legszebb alkotásaikat. Itt nyitotta meg Two Kats and a Cow nevű galériáját Katty McMurray, Kathryn Matthews és John Marshall is, akiknek festményei és szobrai csodás reflexiók a város hangulatára.

Two Kats and a CowTwo Kats and a Cow

5. Brighton Pier: Ha Brightonról van szó, a legtöbben még mindig a mólóra épült híres vidámpark és a hatalmas óriáskerék miatt érkeznek ide. Utóbbit azóta sajnos elbontották, de a vidámpark a mai napig látogatható. Igaz, nem olcsó mulatság egy-egy játék kipróbálása, jó hír viszont, hogy a területére bármikor ingyen- és bérmentve besétálhatunk, és egy-egy napozóágyban heverve élvezhetjük a napsugarak simogatását.

Brighton PierBrighton Pier

Közlekedés:

Legegyszerűbben a Victoria pályaudvarról juthatunk el Brightonba – vonattal egy óra alatt ott vagyunk. Alternatíva: ha a déli körzetekben szállunk meg, East Croydonból gyorsabban is odaérünk.

A vasútállomásról a tengerpartra: Induljunk el gyalog egyenesen a pályaudvarral szemközt található utcán, és pontosan a partra jutunk.

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.