2019. szeptember 22., vasárnap
Móric névnap

Ennyit változott a Patak tér

  • múlt idő
  • 2017.08.06
    12:05
  • Fortepan.hu
Ismét felkerestük a Fortepan egyik veszprémi fotójának helyszínét.

Az eredeti képet 1966-ban készítette Bodó Emma, a Fortepan archívumába dr. Herth Viktória jóvoltából került. A Gyógyíta Nevelő Iskola épületében ma a Gizella Hotel működik.

Az építészfórum.hu az épületről azt írja: "A szóban forgó épület Veszprém történelmi városrészében, a Séd-patak partján, a Szent Benedek-hegy szomszédságában áll, közvetlenül a vár tövében. Városképi jelentősége nagy, hiszen a várkilátóból nyíló panoráma egyik meghatározó eleme. (...)

A Jókai utca 48. számú épület egy korábbi barokk ház falainak felhasználásával a 17.sz. végén vagy a 18. század első felében épült a káptalani jószágkormányzóság számára. A káptalani jószágkormányzóság épületének egykori földszintjén az utca felőli oldalon üzletek működtek, a földszint többi helyiségében és az emelet egy részén pedig irodákat alakítottak ki. A ház magasságát a 18. század végén, egy átalakítás során megnövelték a földszinti mélyebb padlósík megtartásával. Tulajdonképpen ekkor hozták létre a ház mai boltozatrendszerét is. A járószintet – talán a Séd áradásai miatt – a 19. sz. végén, 20. sz. elején emelték meg, és ekkor alakították ablakokká a földszinti nyílásokat is. Az akkori homlokzat külső képe máig fennmaradt.

(...) 1945 után az épület káptalani jószágigazgatósági szerepe megszűnt, ezt követően kisegítő iskolaként használták. Az épület 1958 óta áll műemléki védelem alatt. Szerencsére, a kisebb átalakításoktól eltekintve, a ház a mai napig megőrizte késő barokk jellegét."

19661966

20172017