Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Időutazós sorozat csak ínyenceknek

2017. július 27. 3:00
A Doctor Who idehaza keveseknek ismerős, a britek számára azonban éppolyan nemzeti popkulturális kincs, mint Sherlock Holmes vagy James Bond. Időutazós sci-fi sorozatot ajánlok, de nem mindenkinek.

Aki ugyanis nem vevő a brit humorra, vagy általában a brit kultúrára, az inkább ne is olvasson tovább, a sorozat ugyanis tele van tipikusan szigetországi gegekkel és utalásokkal. Ráadásul a BBC – annak ellenére, hogy időnként kemény témákba is belenyúl, mint az előző évadokban a halál feldolgozása, a gyász, az elengedés, de volt már szó népirtásról is – családi programként pozicionálja, vagyis semmi olyan szadulást nem tesznek bele, amitől egy gyerek megállna a fejlődésben. Ez nem egy Trónok harca, inkább egy Sherlock (az elmúlt években egyébként a Sherlockot és a Doctor Who-t ugyanaz a vezető producer készítette).

Röviden összefoglalva a sorozat egy időutazó földönkívüliről szól, aki kalandjaira rendre magával visz a Földön összeszedett útitársakat is, és közben megmenti a világot.

A Guiness Rekordok Könyve szerint a világ leghosszabb ideje tartó sci-fi sorozatáról beszélünk, aminek az első részeit 1963-ban vetítette a brit közszolgálati tv. Erős évtized volt ez a brit populáris kultúrában, ugyanis a már fentebb említett James Bond is ekkoriban kezdte mozis pályafutását – egészen konkrétan 1962-ben.

19631963

Őfelsége titkosügynökét azért is hoztam példaként, mert más tekintetben is párhuzamba állítható a Doctor Who-val. Ahogy Bondot, úgy a magát Doktornak nevező földönkívülit is számos színész eljátszotta már az elmúlt több mint ötven évben, és ahogy a 007-es esetében is mindig az adott színész személyiségéhez igazították a főszereplő karakterét és az egész film hangulatát, úgy a Doctor Who-ban is figyelnek arra, hogy a címszereplőre szabják a körítést.

Ám míg a Bond-filmekben senkinek nem tűnik fel, hogy a főhős teljesen máshogy néz ki és máshogy viselkedik, mint egy epizóddal korábban, addig a sci-fi műfaja lehetőséget ad a készítőknek, hogy a színész-cseréket beleírják a történetbe. Így amikor a Doktor haldoklik, a teste atomjaira bomlik, és új formát vesz fel, regenerálódik.

Ha a tudományos igényességgel modellezett valósággal dolgozó hard sci-fitől a valóságtól elrugaszkodott techno-kalandfilmekig terjedő sci-fi palettán akarjuk elhelyezni a szériát, mindenképpen a számegyenes ez utóbbi oldalán kell helyet keresnünk neki.

Aki ismeri a Galaxis Útikalauzt, az nagyjából sejti, mire számíthat, bár a Doctor Who gazdag humora ellenére is bátrabban nyúl komolyabb témákhoz.

A hasonlóság a Galaxis Útikalauzzal nem véletlen: annak szerzője, Douglas Adams a hetvenes években egyszerre dolgozott az Útikalauzon és volt a Doctor Who vezető írója. Adams humora annyira jól állt a sorozat világának, hogy utódai is megtartották. Sőt, a két történet között átjárhatóság is van. Olyannyira, hogy Adams Az élet, a világmindenség, meg minden című kötetet eredetileg a Doctor Who számára írta, ám a BBC-nek nem tetszett, ezért átdolgozta úgy, hogy a Galaxis Útikalauzba illeszkedjen. Halála után aztán a későbbi vezető írók a történet számos fontosabb motívumát mégiscsak beépítették a Doctor Who sztorijába. Sőt, az egyik epizódban elejtettek egy utalást azzal kapcsolatban is, hogy a Doctor Who és a Galaxis Útikalauz valójában ugyanabban a narratív univerzumban játszódik.

20172017

Felmerülhet a kérdés, hogy egy több mint ötven éve tartó sorozatban az írók hogy tudnak figyelni arra, hogy a cselekmény ne kerüljön ellentmondásba a korábban történtekkel? Nos, sehogy. A történet vezérmotívumaira persze vigyáznak, de a Vissza a jövőbe meg a Pillangóhatás óta tudjuk, hogy az időutazás alaposan be tud kavarni a történelembe, így a sorozat megengedheti magának, hogy az új ötletek oltárán feláldozzák az eddigi történéseket.

A széria egyik legnagyobb erénye a változatosság. Azáltal, hogy hőseink időben és térben bárhova ellátogathatnak, tulajdonképpen bármi megtörténhet. A néhány hete véget ért évad utolsó két része egy fekete lyuk fölött függő űrállomáson játszódott, míg az eggyel korábbi történet az ókori, rómaiak által megszállt Britanniában.

20122012

A sorozat eredetileg 1963 és 1989 között futott, majd hosszú kihagyás után 2005-ben folytatták, és bár a történet közvetlen folytatása volt az eredeti szériának, a BBC úgy döntött, hogy elölről kezdi az évadok számozását. A reboot óta tíz évad készült, a sorozat jövőjére nézve pedig jó hír, hogy a csatorna a 15. évadig előre értékesíti a külföldi vetítések jogait, vagyis a széria még jó ideig velünk marad.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.