2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

Már csak hétfőig fizethetünk ezekkel a bankjegyekkel

  • gazdaság
  • 2017.07.29
    17:48
  • Hirado.hu / Hunyor Erna Szofia
E hónap végéig lehet fizetni a 2016 előtt kibocsátott 2000 és 5000 forintosokkal. Az új 2000 és 5000 forintos papírpénzeket is a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el.

Július utolsó napjáig, azaz hétfőig használható a 2000 és 5000 forintos címlet – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Közölték, bankjegyek cseréjét nem csupán az elhasználódás indokolja, hanem a technikai fejlődés is, hiszen az papírpénzeket kezelő automaták miatt technikai korszerűsítésre is szükség van.

A jegybank két lépésben vezeti be az új pénzeket: először rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd 4-6 hónapos szünetet követően kerülnek forgalomba, így az automaták üzemeltetőinek van idejük átállítani a készülékeket a bankjegyek fogadására.

Hazánkban egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le – közölte Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatója pénteken az M1-en.

Mint mondta, a pénzbevonás sosem száz százalékos, hiszen sokat a turisták eltesznek emlékbe, esetleg megfeledkeznek róluk, így a jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is.

A régi 2000 és 5000 forintosokkal keddtől már nem lehet ilyen pénzekkel fizetni, de a hitelintézetek három évig, a jegybank pedig még húsz évig térítésmentesen cseréli be azokat.

Korszerűbb bankjegyek jönnek

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, s képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően ­– várhatóan 2019-től – már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban való fizetések során nem kötelező. A bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel, mivel a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.

Címlapfotó: Adrián Zoltán - Origo