Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elbúcsúztatták Szendi Józsefet

2017. július 31. 13:25
A Veszprémi Egyházmegye 100. püspöke, a Veszprémi Érsekség első érseke lelki üdvéért engesztelő szentmiseáldozatot mutattak be a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban, földi maradványait a szentmise után a bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra.

A szertartás főcelebránsa dr. Erdő Péter bíboros volt. Ferenc pápa üzenete is elért dr. Szendi József búcsúztatására: a pápát szomorúan érintette az érsek távozásának híre, egyben üzenetében kifejezte mélységes háláját, melyet a munkásságáért érez.

Szentbeszédében Márfi Gyula érsek kiemelte, hogy Szendi Józsefnek minden, életében elnyert címének valóságos funkciója is volt: többek között megalapította a Szent Ferenc Papi Otthont, a Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonát Bakonyszücsön, a Padányi Bíró Márton Katolikus Iskolát és a Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskolát.

a szertartás főcelebránsa Erdő Péter bíboros volta szertartás főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt

Káplánként szolgált Zsámbékon, Csákváron, Pesthidegkút-Remetekertvárosban. Székesfehérváron dolgozott hitoktatóként, teológiai tanárként. Ő volt a Veszprémi Egyházmegye 100. püspöke, 1993-tól pedig első érseke. 2014-ben ünnepelte pappá szentelésének 70. évfordulóját.

Márfi Gyula úgy jellemezte, hogy hite haláláig szilárd volt. Papi és püspöki feladataihoz hűséges volt, szeretett dolgozni. Őszinte volt, nyílt, alázatos és önkritikus. A szenvedést is alázattal viselte.

A temetési szertartás alkalmából az egész Szent Mihály Bazilika megtelt, hogy méltó búcsút vegyenek Szendi Józseftől.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.