2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina névnap

Bátran kísérletezzünk!

  • Gusto blog
  • 2017.08.01
    12:19
  • Ecoport magazin
A nyár a fröccsökről és a jó borokról szól, na meg a jó hangulatú grillpartikról. Az ételeknél nem muszáj ragaszkodnunk a megszokott ízekhez. Számtalan fűszerrel és kiegészítővel tudjuk izgalmassá tenni a hétvégi sütögetést.

Ha nyár és hétvégi összejövetel, akkor természet, udvar, vagy bármi olyan helyszín, ami nem szorít minket a négy fal közé. A grillparti az egyik legkötetlenebb és leglazább kikapcsolódási forma, mely nem követeli meg a szép ruhát, vagy a pontos érkezést.

A recepteknél ugyanígy lazára engedhetjük a dolgokat, kísérletezzünk bátran az ízekkel és fűszerekkel. Felejtsük el a jól begyakorolt sémákat és az előre pácolt húsokat. Számtalan apró, de ügyes praktika létezik, amellyel mi magunk készíthetünk saját és barátaink ízlésének megfelelő, izgalmas és új ételeket.

A fűszerezésen múlik

A jó minőségű húsokat – legyen az akár szárnyas, baromfi, marha vagy sertés – érdemes napokkal korábban megvenni, hogy legyen ideje a pácolt ízeknek összeérni.

A Gusto Delicate-ban minden olyan ízt megtalálunk, amivel feldobhatjuk a legunalmasabbnak vélt húsokat és salátákat. Minimum 200 féle fűszer közül válogathatunk, a Karib-tengeri kreol konyhát idéző keverékektől a különleges, ízesített sófajtákon át az olyan válogatott minőségű kiegészítőkig, mint a hidegen préselt, extra szűz portugál, spanyol vagy olasz olívaolaj présházak remekei; a személyzet szívesen ad tanácsot abban, hogy mihez illik például az Arbequina, a szarvasgombás, vagy a vargányás ízű. A bárány és halételek kitűnő kísérői lehetnek a különböző ízesítésű krémek, pestók, a saláták mellé pedig az ecetek vagy akár a makréla is. A húsok mellé a grillrácsra bátran helyezzünk csöves kukoricát vagy spárgát. Felsorolni is nehéz, mi mindennel tudunk pluszt vinni egy-egy grillpartiba, de a legkönnyebb, ha személyesen látogatunk el az üzletbe, ahol készségesen segítenek a dilemmázásban. Megéri!

Közeli helyeken…

… dombokon, hegyeken – szól a klasszikus. A Balatonhoz ennyire közel nem máshonnan illik bort választani kísérőként, mint a Balaton-felvidékről és a Badacsonyról.

A Bordeaux-i borversenyen áprilisban nyert aranyérmet a Figula pincészet 7Ha nevű házasítása, mely nevét a 7 hektáron elterülő balatonszőlősi területről kapta. Nem mindennapi borról van szó, ugyanis nem a bort házasították, hanem négy fajta szőlőt szüreteltek ugyanazon a napon. Rendkívül gyümölcsös, nehéz és testes olajos nedűről van szó, mely a komolyabb grillhúsokhoz ugyanúgy passzol, mint a libamájhoz. Titka csak annyi, hogy jó mélyre kell hűteni!

A nem túl fűszeres halakhoz és szárnyasokhoz bátran ajánlható a Csobánc-hegyről származó Villa Tolnay pincészet történetének első roséja, a cabernet sauvignonból készülő Primus Rosé 2016, melyről Nagy László birtokigazgató azt mondja, érdekes módon levesek mellett is megállja a helyét. A szőlőt fél nap héjon áztatás után küldték csak préselésre, melynek eredménye nem a parfümösség, hanem az igazi karakter és a feszes savak. Elmondása szerint olyan roséról van szó, mely akár évekkel később is élvezhető.

A cikk eredetileg az Ecoport magazin online és nyomtatott verziójában jelent meg.