2018. június 22., péntek
Paulina névnap

Az Auer trió kamaraestje - ajánló

  • fesztivál
  • 2017.08.02
    12:01
  • auerfesztival.hu
A ma induló Auer Fesztivál első programja az Auer trió kamaraestje, amely 20:00-kor kezdődik a Megyeháza Szent István termében.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia három tanára, Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István tavaly alapította meg az Auer nevét viselő zongorás triót.

Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekear vezetője, az Auer Fesztivál igazgatója. Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész, Varga István pedig gordonkaművész. A közeljövőben Rómában és Sanghai-ban is lesz önálló estjük.

Csütörtök este először Schubert Esz-dúr triója csendül fel. Hosszú darab, lassú tételét több filmben is felhasználták zenei aláfestésként:

Schubertet Csajkovszkij a-moll triója követi. A fesztivál nevét és szellemiségét képviselő Auer Lipót és Csajkovszkij barátsága 1875 januárjában kezdődött, 1878-ban D-dúr hangversenyét Auer-nek dedikálta, azonban ő azt erősen kritizálta. Barátságuk egy ideig szünetelt, azonban rövidesen helyreállt, és a zeneszerző haláláig tartott.