Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták a Szíven szúrt országot

2009. május 8. 9:47
Az esemény egyben a film második részének első forgatási napja.

Marian Cozma sikereinek helyszínén, a veszprémi arénában mutatták be csütörtökön Kálomista Gábor A szíven szúrt ország című dokumentumdrámáját.

Nagy volt a nyüzsgés csütörtök este a veszprémi aréna környékén. Azt, hogy ezúttal nem kedvenc csapatuk mérkőzésére igyekeznek a szurkolók, csak csendjük árulhatta el a külső szemlélőnek. Bár négyezer jegy kelt el elővételben, a jegypénztárnál még percekkel a kezdés előtt is sor kígyózott.

A film alkotói a kezdés előtti utolsó percekben foglaltak helyet a nézőtéren. A csapattársak, fogadott fiai között ült Petre Cozma. Marian édesapja korábban azt nyilatkozta, nem biztos abban, hogy lesz ereje végignézni a filmet, most mégis felülkerekedett benne az erő, mellyel egy országba öntött lelket, s mutatott valamennyiünknek példát.

A Babos Tamás, Csillag Manó, Kálomista Gábor, Kivés György és Vecsernyés János rendezésében készült alkotásban több csapattárs, barát, sportoló, ügyvéd és politikus is megszólal. A helyenként elhangzó kemény szavakra és jelenetekre a veszprémi közönség hasonló súlyú érzelmi kitörésekkel reagált. A rendező ügyelt a súlyozásra, a Veszprém és a "sötét oldal" képviselői egymást váltva, olykor egymás mondanivalóját erősítve, ám legtöbbször azonnal cáfolva szólalnak meg. Kiemelkedő párharc, mikor dr. Hunyadfalvi Ákos a videofelvételek, valamint dr. Mester Csaba (Németh Győző ügyvédje) az elkövetők vallomásai alapján mesélik el a történteket. Ezeket a dialógusokat oldják fel a Petre Cozmával készült interjú részletei, s a csapattársak Marian személyiségét vázoló, a közösen átélt élményeket felidéző szavai.

A tényeket és a helyzetek objektív értelmezését vezető jogászoktól kapjuk a filmbéli illusztrációk, és a rendőrség által készített rekonstruáló animáció kíséretében. Ebből kiderül, hogy egy, Marian Cozmát hátulról ért erőteljes tarkóütéssel kezdődött a verekedés. Ezután elszabadult a pokol. Üvegek, székek röpködtek, Mariant a vesetájékon ért szúrás után a földön ütlegelik. Miután a segítségére siető csapattársakkal kimenekül, az utcán körbeveszik az elkövetők. Ekkor éri a halálos szúrás – a háta mögül. A védekezésre képtelen fiút többször fejberúgják, ahogy az elsőként fölé hajoló Sesumot. Pesic már nem ilyen szerencsés, őt szintén azonnal vesén szúrják a gondolkodás nélkül cselekvő támadók.

A nyolcvan perces dokumentumfilm a magyarországi közbiztonsági helyzetet is elemzi, rávilágítva hiányosságaira. Dr. Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke már az első percekben rávilágít, hogy mikor a későbbi elkövetők luxusautóikkal csoportosan beálltak az egyik veszprémi benzinkúthoz, a személyzetnek azonnal értesítenie kellett volna a rendőrséget, mert egy ekkora, ilyen jellegű csoport feltűnése nem normális dolog. Végül elhangzik, hogy az elkövetők bűnözői csoportok tagjaiként nem ismeretlenek a rendőrök előtt, s egyértelművé válik: nem lehet többé mentség a "megélhetési" jelző a bűnöző szó előtt. Ezt tisztázni mindannyiunk felelőssége. Így alkot keretet a tanulság a film elején lévő mottóval: "Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő, becsület, hogy megvédje magát, megvédje a barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?"

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.