Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

2017. augusztus 4. 15:22 // Forrás: hirado.hu/Ma reggel/M1
A kánikula idején alkalmazható munkaügyi előírások elsősorban a munkavállaló testhőmérsékletéről szólnak és nem a levegőéről. Ha valaki túlhevül, nem kötelezhető munkára, legfeljebb hűvösebb helyen – mondta Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

Nincs olyan általános szabály, ami alapot adhatna az interneten napok óta terjedő álhírnek, mely szerint akár általános munkaszüneti napot is elrendelhetnek az országban a kánikula miatt – erről beszélt a Ma reggelben Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, a szabályozás tulajdonképpen a munkavállaló testhőmérsékletéről szól. E szerint, ha az meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor már nem kötelezhető munkavégzésre azon körülmények között, amelyek ezt az állapotot kiváltják. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozónak, ha kánikula okozza nála a túlhevülést, akkor hűvösebb vagy a hőség szempontjából biztonságos helyen továbbra is rendelkezésre kell állnia – mondta a munkajogász.

Kiemelten kell figyelni a dolgozókra

Czuglerné Iványi Judit arról is beszélt, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét alapvetően a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat pedig részben a munkaügyi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

Nem kell többet dolgozni

A hőségriasztás miatt előírt pihenőidő miatt a munkavállalóknak a pihenőidő időtartamával munkavégzési kötelezettségük nem hosszabbodik meg – emelte ki a közlemény. Czuglerné Iványi Judit hozzátette, a pihenőidők tartama ilyenkor 5-től 10 percig terjedhet óránként, és nagyon fontos, hogy ezalatt a dolgozók hűvösebb helyen tartózkodjanak, hogy valóban regenerálódhasson a szervezetük.

A szakértő azt is kiemelte, zárt térben a munkavállalónak körülbelül 24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani ülő munka esetén. Nehéz fizikai munkánál, amikor a dolgozó szervezete is hőt termel, ennél is hűvösebb kell, hogy legyen a levegő az adott helyiségekben. Ha a munkáltató ezt nem tudja biztosítani, akkor a munkavégzésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint kültér esetén.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.