2018. június 22., péntek
Paulina névnap

MFB pont nyílt Veszprémben

Az OTP Bank Dózsa György úti, a Dimitrovban található fiókjában nyílt ponton az ügyfelek közvetlen tájékoztatást és segítséget kaphatnak az európai uniós fejlesztési konstrukciókkal kapcsolatban.

Magyarországon a 2014-2020-as fejlesztési időszakra vonatkozó, visszatérintendő uniós támogatások szétosztásának végrehajtását a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vállalta, a bank feladata pedig, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hatékonyabban és minél szélesebb körben értékesítse a vállalkozásoknak és a lakosságnak. Ezt a célt szolgálja az MFB pontok megnyitása, ahol a felhasználók szakértőktől kapnak tájékoztatást az egyes konstrukciókról.

Tárnok László, Némedi Lajos, Iváncsics István, Markovszky György, Farkasdy KárolyTárnok László, Némedi Lajos, Iváncsics István, Markovszky György, Farkasdy Károly

Az elmúlt időszakban összesen 442 pontot hoztak létre, amelyet további 200 pont beüzemelése követ az OTP Bank vezette konzorcium segítségével – ebből 163-at – a régiónkban 36-ot – a bankintézet saját fiókjaiban alakítanak ki. A megyében elsőként Veszprémben, az átmenetileg a Dimitrovba költözött OTP bankfiókban nyílt MFB pont, a legmagasabb, 1-es számú kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a ponton egy erre a célra kialakított pultnál, a legszélesebb kapacitással dolgoznak a szakértők, és a fejlesztési konstrukciók igénybevételéhez szükséges minden feladatot el tudják látni – mondta el Iváncsics István, az OTP Bank Észak-Dunántúli Régiójának ügyvezető igazgatóhelyettese. Ezen kívül még összesen 9 pontot alakítanak ki a megyében: Pápán, Várpalotán, Balatonfüreden, Tapolcán és Ajkán 2-es számút, míg Balatonalmádiban, Zircen, Sümegen és Devecserben 3-as számút, ahol már csak tanácsadás zajlik – tette hozzá Iváncsics.

Tárnok László, az MFB szenior szakmai támogatója a támogatások kapcsán megjegyezte, azokat összesen 5 célra lehet felhasználni: energiahatékonysági fejlesztésekre, K+F+I projektekre, a versenyképesség és a kapacitás bővítésére, infotechnikai fejlesztésekre, valamint foglalkoztatásbővítésre. A termékek legnagyobb előnye, hogy a kereskedelmi banki feltételeknél jóval kedvezőbb módon vehetők igénybe mind az önerő, mind a fedezeti elvárások tekintetében, így a támogatásokhoz korábban korlátozottabban hozzájutók előtt is jóval több lehetőség áll rendelkezésre.

Némedi Lajos alpolgármester hozzáfűzte: az új MFB pont megnyitásának két nagy előnye van. Egyrészt olyan vállalatok is forráshoz juthatnak, akik korábban kimaradtak, másrészt a pénzintézetek közeledésével, az ügyintézés egyszerűsödésével az ügyfelek hasznos időt takaríthatnak meg, amelyet a vállalkozásukra fordíthatnak.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint fontos, hogy meglássuk az ebben rejlő lehetőséget. A nagyobb vállalatok eddig is viszonylag könnyen csatlakoztak rá az EU-s forrásokra, a kisebb cégek azonban gyakran nem voltak elég tájékozottak és nem tudták megcélozni ezeket a forrásokat. Részben azért sem, mert sok cég még mindig arra vár, hogy majd vissza nem térítendő forráshoz fog jutni, ezek köre azonban egyre szűkül. Az MFB ponton is igényelhető, 0 vagy 1-2%-os kamatú, kombinált hitelek viszont itt vannak, és érdemes is kihasználni a bennük rejlő előrelépési lehetőséget, hiszen a mai gazdaságra fokozottan igaz, hogy aki lemarad, az kimarad.