2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Irány Bled!

  • turizmus
  • 2017.08.08
    04:00
  • fotó: dharmaline.hu, vilagutazo.net
Bled Északnyugat-Szlovéniában található, a Júliai-Alpokban. Kellemes környezete miatt kedvelt turistaközpont.

Tavaly márciusban látogattunk el ide. A Budapestről induló vonatra Veszprémben csatlakoztunk, ami közel 8 óra alatt ért Ljubljanába. Onnan még másfél órás vonatút vezetett Jesenice-ig, majd mivel az túlment a célállomáson, vissza Bled Jezero-ba negyed órás vonatúttal jutottunk.

Szállásunk az Apartments & Rooms Sebanc-ban volt, ahol 4 éjszakáért 120 eurót fizettünk. A szálláshely a Bledi-tó partján található. A szállásadó hölgy nagyon kedves volt, elmondta, hogy mit érdemes megnézni a környéken, és volt egy nagyon aranyos fekete macskája, aki minden hazatérés után kedvesen fogadott minket.

A Bled-i tó gyönyörű és magával ragadó. A tó tiszta vizének látványa valahogy a lelket is átmossa. Festői környezetben található, hegyekkel és erdőkkel körülvéve, közepén a Bled-szigettel. Itt található a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a XVII. században épült barokk stílusban. A szigetre a pletna evezősökkel lehet áthajózni. Az a hiedelem járja, hogy aki háromszor meghúzza a templom harangját, azt nagy szerencse éri.

A tó körül 6 km hosszú ösvény található, ahonnan fel lehet sétálni a várba, hogy megtekinthessük a csodálatos kilátást. A vár több, mint ezer éves. 1511-ben egy földrengés megrongálta, akkor újraépítették, azóta őrzi akkori formáját. A várkastélyban múzeum található, ami Bled történelmét mutatja be. Érdemes meglátogatni a várkastély nyomdáját és borospincéjét, valamint gyógynövény galériáját is.

Bledből mondhatni kötelező ellátogatni Vintgarba. A Vintgar-szurdokig 6-7 km-es út vezet Bledből, amit mi gyalog tettünk meg. Az út során megnéztük Podhom település házait is. Érdekes, ahogy a házak mennyire közel épültek egymáshoz, és nincs kerítésük. A szurdokot a Radovna folyó vájta ki, ami 16 méter magas vízeséssel hagyja el azt. Kiépített hidakon lehet rajta végigsétálni, a hidak összesen 1,6 km-en vezetnek. A szurdok mentén kitaposott út van, ami felvisz a magasokba, az erdőbe, ahonnan belátható az egész vidék.

Érdemes megkóstolni a bledi krémest. Ištvan Lukačevič, a Park szálloda cukrászatának korábbi főnöke hosszú kísérletezés után megtalálta az igazi receptet. A szállodával szembeni kávézóban lehet kapni belőle, akár epersziruposat is.

Szavakon keresztül nem lehet átadni Bled gyönyörűségeit: a tó szépsége, a friss levegő, a hegyek festői látványa és a nyugalom miatt feltétlenül oda kell utazni.