2018. június 22., péntek
Paulina névnap

Mire jó a kineziológia?

  • Hétvezér
  • 2017.08.17
    04:30
  • fotó: igazabolszerelem.hu
A kineziológia kifejezés a görög kinesis (mozgás) és a logosz (tudomány) szavakból ered, alternatív stresszoldó, személyiség-és képességfejlesztő módszer.

A kineziológiai kezelés célja a jelenbeli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. A test energiaellátásának helyreállításával annak öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik.

A módszer kidolgozása dr. George Goodheart nevéhez fűződik, aki az 1960-as években kezdett foglalkozni vele. Akkoriban általános gyakorlatnak számított, hogy csak a túl feszes, fájó izmot masszírozták. Azonban bármilyen mozgást végezzen is egy izom, egy másik izom vagy izomcsoport is kapcsolódik hozzá. Vagyis az izmok párban dolgoznak: az egyik megfeszül, a másik ellazul. Goodheart rájött arra, hogy a görcsös izom kezelésével a másik izom tónus nélkül marad, nincs ellentartó erő, s így visszaáll az eredeti görcsös állapot. Goodheart kidolgozta az izomtesztelés módszerét annak vizsgálatára, hogy egy adott izom képes-e funkcióját teljesíteni.

Az izomteszt a kineziológiában visszajelző rendszert képez. Az izomtónus változás vizsgálata segít bennünket a tudatalattiban lévő események, traumák hozzáférhetővé tételében. A tesztelés során vizsgált izom az egész szervezettel összeköttetésben van, aktivizálja az idegeket, s szoros kapcsolatban van az agyműködéssel. Az izomtesztelés segítségével lehívhatjuk az agyban tárolt információkat. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és az agy memóriájában, s rendezésre vár. Izmaink lekapcsolnak, „elgyengülnek” stressz, kellemetlen emlék, érzés hatására.

Amikor izomtesztelést végzünk, a két agyfélteke működését koordináljuk, és egyensúlyozzuk ki, ugyanis sok probléma forrása az agy két féltekéjének kiegyensúlyozatlansága.

A kineziológia segít minden stressz okozta problémánál. Ezek lehetnek önértékelési problémák, kapcsolati/párkapcsolati problémák, tanulási nehézségek, félelmek, szorongás, depresszió, magas vérnyomás, allergia, asztma - a sort hosszan lehetne folytatni.

Az első kezelés után beindul az öngyógyító folyamat, nagyon gyakran tapasztalható azonnali változás, azonban igazi javulás 4-5 oldás után várható.

Ma már a kineziológia egy gyűjtőszóvá vált, számos irányzata jött létre. Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. Ahhoz, hogy ma valaki kineziológus lehessen, teljesíteni kell az egészségügyi és természetgyógyászat alapmodulokat, majd végig kell járni a kineziológia tanfolyam különböző szintjeit.

A kineziológia egyik fontos képviselője a hazánkban élő Carol Ann Hontz, aki Végtelen lehetőség című művében számos gyógyulás történetét meséli el.