Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Káli-medence kapuőre

2017. augusztus 18. 4:30
Nem kell feltétlenül az olaszországi Etnáig vagy a Vezúvig utazni, ha azon jár az eszünk, kipróbáljuk a vulkántúrát. Elég csak a Káli-medencéig, egész pontosan Hegyestűig menni.

A 21. század turistái egyre kevésbé elégednek meg a klasszikus, városlátogatásokat, múzeumbejárásokat vagy egyszerű strandolást nyújtó utazásokkal. Bár utóbbiak is jól tartják magukat, mi több, a nemzetközi trendeket nézve a városlátogatások ismét nagy népszerűségnek örvendenek, az igazi kalandorok ennél extrémebb élményekre vágynak.

A Káli-medence kapujának őreként is emlegetett Hegyestű az ő igényeiket is kielégítheti, de még azt a szintet képviseli, amely a kevésbé bevállalós utazóknak is megugorható.

A Zánka és Monoszló között magasodó 337 méteres, szabályos kúp alakot mutató Hegyestű északi oldalát korábban a kőbányászat oltárán áldozva lefejtették, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal azonban láttatni engedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán belsejében megdermedt és kihűlt láva az évek során sokszínű, függőleges oszlopokra vált el, amely nemcsak hazai, de európai szinten is ritkaságszámba menő látványként szolgál a turistáknak.

Felsétálva a bazaltkúp tetejére fenséges kilátás tárul elénk: a szelíd Balaton-felvidéki tájba illeszkedő házak kellemes látványt nyújtanak, miközben panorámatérkép segítségével a Káli-medencét övező hegyeket is azonosíthatjuk. Előttünk hosszan terpeszkedik el a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, nyugatról a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető határolja a tájat, a távolban pedig a Tátika sziluettje is felismerhető.

Az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítás is helyet kapott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből. Aki szeretné, a Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson is részt vehet, akinek pedig kedve támad a távolabbi környéket is felfedezni, gyalogos- vagy kerékpártúra indulhat a Káli-medence kincseinek nyomában.

További információ:

http://balaton-felvideki.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

https://bakony-balaton.hu/hu/elfogadohelyek/aktiv

Nyitva tartás:

Március 11 - április 30. között: 9:00 - 17:00 (szürkületig)

Május 1 - augusztus 31. között: 9:00 - 19:00 (szürkületig)

Szeptember 1 - november 12. között: 9:00 - 17:00 (szürkületig)

November 13 - 2018. március 14. között: zárva

Belépés:

Felnőtt jegy: 700 Ft

Kedvezményezett jegy: 600 Ft

Gyermek jegy (3-14 éves): 400 Ft

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.