Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Államalapítás és az új kenyér ünnepe - Mit ünneplünk augusztus 20-án?

2017. augusztus 19. 5:00
Augusztus 20-a minden magyar számára ismert ünnep. De nem csak a „szabadnapból”- ha nem hétvégére esik - és a tűzijátékból áll ez a nap. De mit is ünneplünk valójában augusztus 20-án?

Nemzeti ünnepünk sokat változott és fejlődött az elmúlt ezer évben, ám az, hogy mit ünneplünk ezen a napon, mindenki számára ismert, ha máshonnan nem, akkor a történelemkönyvekből.

István király uralkodása ideje alatt még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé a királyi tanács. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára.

VII. Gergely pápa hozzájárulásával 1083-ban ezen a napon helyezték el István király relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

Az ünnepeknek is megvan az életük. Az évszázadok folyamán változnak a hozzájuk kötődő tartalmak, hangsúlyok. Augusztus 20-a esetében az ünnep állami és egyházi jellegének egyensúlya is folyamatosan változott.

Szent István király ünnepének megtartásáról már az 1222. évi Aranybulla első pontja is rendelkezett. Mária Terézia 1771-ben, a pápa hozzájárulásával elrendelte, hogy a szent király ünnepe, augusztus 20. Magyarországon nemzeti ünnep legyen, és a naptárakba felvétessék.

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg az ünnepet, mert Szent István a független magyar állam jelképe volt. Az 1867. évi kiegyezés után az ünnep visszanyerte régi fényét.

1945-ben az országgyűlés megváltoztatta az ünnepnap jelentését, augusztus 20-a ekkor vált az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. Az államalapítás hivatalos ünnepéhez ma már hozzátartozik az új búzából sütött, nemzeti szalaggal átkötött kenyér megáldása, megszentelése és megszegése is. Másrészt Szent István napjához kötődtek aratáshoz kapcsolódó tilalmak és előírások, és többnyire augusztus 20. után sütötték meg az első új kenyeret.

A rendszerváltozással felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta ismét megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az 1991-es Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé.

Augusztus 20-án rangos állami kitüntetéseket adományoznak, ekkor adják át többek között a 2011-ben alapított Magyar Szent István Rendet, a legmagasabb állami kitüntetést.

Ma már egész napos rendezvényekkel, koncertekkel, ünnepi megemlékezéssel és tűzijátékkal emlékezünk meg a magyar állam alapításáról, és államalapítónkról Szent István királyról.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.