Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Legdrágább kincsünk a kenyér

2017. augusztus 21. 4:30
Megszentelték és megszegték a Magyarok Kenyerét és a Laczkó Dezső Múzeum kenyerét vasárnap délután a Bakonyi Ház előtt.

Az ünnepélyes kenyérszentelésen Farkasdy Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének megyei igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Az igazgató beszédében a kenyérrel kapcsolatos szólások, közmondások felidézésével bizonyította: a kenyér mindennapjaink része.

Farkasdy KárolyFarkasdy Károly

A Magyarok Kenyere programban az ország tizenkilenc megyéjében és a határokon kívül működő gazdaszervezetektől is sok felajánlás érkezett, megyénkben 45 gazda 8 tonna búzát ajánlott fel. A magyarlakta területekről összegyűlt búzából liszt készül, amit kiosztanak a több mint 140 szervezetnek, akik körülbelül 80 ezer gyermekhez juttatják el az adományokat.

Nagy KárolyNagy Károly

Nagy Károly kanonok a kenyér szakrális jelentőségét emelte ki: alapvető élelmiszerünk már az Ószövetségben is többször fontos szerepet játszik. Az Istennek adományként felajánlott kenyér már ekkor is szentelt dolognak számított, melyhez a főpapokon kívül más nem nyúlhatott. De a kanonok felelevenítette a zsidók Egyiptomból történt kivándorlását is, mely során Isten minden nap kenyérrel, mannával látta el a sivatagban negyven évig vándorló népét.

Az Újszövetségben még jelentősebbé válik a kenyér, amikor Krisztus azzal azonosítja magát az utolsó vacsorán: „ez az én testem”. Innen eredeztethető, hogy az egyház legdrágább kincse az oltáriszentségben, a kenyér színében rejtőző Krisztus. Az sem véletlen, hogy a legfontosabb imádságban a „mindennapi kenyerünket” kéri Istentől minden egyház.

A kanonok megszentelte a Magyarok Kenyerét és a múzeum kenyerét, amelyeket megszegtek és szétosztották a jelenlévők között.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.