2018. július 23., hétfő
Lenke névnap

A béruniós aláírásgyűjtés nem érinti a kkv-kat

A Jobbik béruniós terve ütközik az EU szabályaival, és főleg csak a nemzetközi vállalatokat érintené, a magyar kkv-k alkalmazottait nem. A párt Veszprémben is aláírásgyűjtésbe kezdett.

Kedden tartott sajtótájékoztatót Veszprémben Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselőjelöltje a párt által kezdeményezett bérunióról, mely a kampányszöveg szerint az európai bérek felzárkóztatását ígéri a magyaroknak. A párt azt szeretné elérni, hogy uniós szinten határozzák meg azokat az elveket, amelyek alapján a kelet-európai tagállamok munkavállalói ugyanannyi fizetésért dolgozzanak, mint a nyugati kollégáik. Ehhez összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni az unió országaiban, ezt követően vizsgálják csak meg, hogy alkotható-e jogszabály.

Az Európai Bizottság ugyan engedélyezte a Jobbik béruniós kezdeményezését, mert legitim felvetés, azonban a Magyar Idők épp a keddi számában írt arról, hogy az Európai Uniónak valójában nincs is hatásköre meghatározni a tagállamok bérpolitikáját, mert az ellentétes az uniós jogszabályokkal.

A lap kérdésére Brüsszel azt hangsúlyozta, az unió mindössze irányelveket fogalmazhat meg a munkavállalók érdekében a tagállamok közötti különbségek lebontására. Egy alkotmányjogász kiemelte, hogy a Jobbik béruniós elképzelése mind jogilag, mind közgazdaságilag megalapozatlan, hiszen alapvetően eltér az egyes tagállamok gazdasági-társadalmi szerkezete és fizetőeszköze is.

Varga-Damm Andrea újságírói kérdésre elmondta, az „Európával az európai bérekért” plakátszövegű kampány csak a nemzetközi cégek alkalmazottait érintené, a hazai kkv-k dolgozóit nem, hiszen arra valóban nincs ráhatása az uniónak.