2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Kínai turnéra megy a bábszínház

Többek között öt új bemutató és egy kínai turné is színesíti a Kabóca Bábszínház 2017/18-as évadát – derült ki a teátrum szerdai évadnyitó társulati ülésén.

Nem sokat pihentek a társulat tagjai a nyáron: az előző évadban összesen 276 előadást tartottak több mint 34 ezer nézőnek, s még az elmúlt időszakban is többször játszottak az ország számos pontján – tájékoztatott Székely Andrea igazgatónő.

Az új évad kezdete pedig már itt kopog az ajtón: jövő hét csütörtökön elkezdődnek az első előadások. Ami a 2017/18-as terveket illeti, a bábszínház ismét öt új bemutatóval készül: szeptember végén érkezik Balázs Béla A hét királyfi című meséje Székely Andrea rendezésében. Az idei esztendőben még két premiert tart a teátrum: Csukás István Ágacska című meséjének adaptációját, valamint az Arany-évfordulóhoz kapcsolódóan A fülemile című darabot.

Utóbbi a társulat életében is különlegességnek számít, hiszen osztálytermi előadásként, kifejezetten a felső tagozatosokra gondolva állítják majd színpadra – korábban hasonló próbálkozásra még nem volt példa. A kicsik kedvence lehet a finn szerző, Timo Parvelo regényfolyamából készülő Miú és Vau, mely 2018 áprilisában lesz látható, az évad végén pedig C.M. Weber műve alapján A bűvös vadász című előadást tekinthetik meg a nézők.

Az újdonságok mellett bérletben a régi darabok is láthatók lesznek – így a Helka, a Balaton tündére és a Gyermekszínházi szemle versenyprogramjába beválogatott Kodzsugukila, a boszorkány, valamint a Szegény Dzsoni és Árnika, amely az országos ajánlókba is bekerült.

Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan az új produkciókat idén is Mesefesztivál vezeti fel szeptember 22–24. között. A pénteki napon óvodai és iskolai csoportoknak szerveznek foglalkozásokat, ahol többek között egy hajóskapitány és egy vízi rendőr mesél hivatásukról. Szombaton és vasárnap a színpadi előadásoké lesz a főszerep: Takács Katalin Az öreg kisasszony autósmeséi című játéka mellett a pécsi Bóbita Bábszínház előadása szórakoztatja majd a legkisebbeket, az Esti mesék sorozat alkalmával pedig híres veszprémi személyiségek olvassák fel kedvenc történeteiket.

Szántó Viktória dramaturg elmondta, jól alakulnak a nemzetközi kapcsolatok is. Ennek eredményeként szeptember 7–10. között a belga Theater de Spiegel látogat Veszprémbe Caban című művészeti játszóterükkel. A 3 év alatti gyerekeknek és szüleiknek szóló programon egy hatalmas közös játék során tanulhatják meg a résztvevők, miként lehet kommunikálni a művészet nyelvén a picikkel. Az eseményen egy közös workshopot is tart a két bábszínház, amelynek eredményeként remélhetőleg egy meglepetés előadás is létrejöhet az évad második felében.

Ennél is nagyobb örömöt jelent a teátrum életében, hogy október 19–30. között kínai turnéra indulhatnak a Ha Dede című zenés tárgyjátékukkal, decemberben pedig a Finnországi Magyarok Egyesületének meghívására az északi országban vendégeskedhetnek.

Az egyre növekvő játszótér mellett a társulat is bővül: az idei évtől a 22 éves, a budapesti Gór Nagy Mária Színitanodából érkezett Miller Patrikkal erősödik a csapat.

Az évadnyitó társulati ülésen részt vett Brányi Mária alpolgármester is, aki kiemelte: a nyár és az elkövetkező évad tervei is jelzik, a Kabóca Bábszínház teljes mértékben teljesíti azokat a célokat, amelyeket az induláskor kitűztek: egy olyan színházi műhely működik itt, amely felkészíti a pici gyerekeket arra, hogy a kultúrát szélesebb közegben, közösségben is befogadják, ráadásul a produkciókat a szűkebb és a tágabb térségben is láthatja a közönség. Ezzel pedig nem csak minőségi szórakozást nyújtanak a gyerekeknek, de Veszprém jó hírét is viszik.