2018. július 21., szombat
Dániel névnap

Az e-könyv nem pótolhatja a nyomtatott könyv illatát

  • 2017.09.12
    12:02
  • fotók: facebook.com/pg/belvarosikonyv
A Belvárosi Üzletház Könyvesbolt több, mint húsz éve nyílt meg, azóta várja a könyvek szerelmeseit. A boltot Vigh Péter és Németh Andrea vezeti, akiket a könyvpiac változásairól kérdeztünk.

- Milyen volt a könyvesbolt kínálata a nyitáskor?

- Nyilván nem volt olyan széles a könyvválaszték, mint most. Ha megnézzük a gyerekirodalmat, a klasszikusokat, a mai magyar vagy külföldi írókat, regényeket, nagyon sok könyv közül válogathatnak most az érdeklődők.

- Hány vásárló volt a kezdetekkor? Milyen korosztály jár most ide?

- Szépen lassan alakítottuk ki a törzsvendégi réteget, ez hosszú évek munkája volt. Új vásárlók is betérnek, de a vásárlóink nagy részét a törzsvendégek adják. Kis könyvesbolt vagyunk, nyilván nincs meg az összes könyv a boltunkban, de ha valakinek szüksége van egy könyvre, akkor azt egy-két napon belül beszerezzük, nem ismerünk lehetetlent, ha egyetlen példány van az országban, akkor is megszerezzük.

Gyerekek is szívesen jönnek, az idősek főleg a klasszikusokat szeretik, de mindenki megtalálja a számára megfelelő vagy kedves könyvet. Próbáljuk úgy összeállítani a választékot, hogy a lényeg itt legyen. Igyekszünk naprakészek lenni. Ahogy megjelenik egy híres, igényes író könyve, szinte aznap meg is jelenik nálunk. Folyamatosan figyeljük a könyvpiacot. Mi rengeteg helyről hozzuk a könyveket. Ahhoz, hogy itt legyen a számunkra fontos könyv, nagyon sok könyvkiadóval kell kapcsolatban lennünk, akár antikváriumokkal is. Sokfelé kell figyelnünk.

- A gyerekek mennyire tudják azt, hogy mit érdemes olvasni?

- A gyerekek elsősorban a kötelező olvasmányokat keresik, azokat, amiket az iskolában ajánlanak nekik, vagy a barátaiktól hallanak, de sokszor a szülők segítenek nekik választani. Nagyon sokan szeretik a régi klasszikus mesekönyveket, amik a mai napik kaphatók, de a mai divatos írókat is keresik, Leiner Laurától Boldizsár Ildikóig. Az ismeretterjesztő könyvek is népszerűek.

- Mit keresnek a felnőttek? Mi a leggyakoribb cím, ami elhangzik?

- Nincs „slágerlista”. A külföldi és a mai írók közül is a frissen megjelentek vonzzák az embereket. Sok olyan könyvet tartunk, amit máshol nem lehet beszerezni: Jókai Anna önéletrajzi kötetét vagy Margittai Gábor Tiltott kastély című művét. A Ken Follett-könyvek is szépen fogynak.

- Többet vagy kevesebbet olvasnak most az emberek, mint régen?

- Van egy réteg, aki szeret olvasni, az e-könyvek nem fogják pótolni a könyvet, az illatát, az emberek ragaszkodnak hozzá. A törzsrétegünk olvasókedve nem csökkent.

- Mennyire számít a könyv eladásában annak borítója?

- Nagyon sokat számít egy jó borító. A magyar könyvek borítói nagyon szépek a külföldi könyvesboltokban látott borítókhoz képest.

- Mennyire kérik ki az olvasók az Önök véleményét?

- Szeretik, ha ajánlunk nekik valamit. Hosszú évek tapasztalata, hogy ha valaki bejön a boltba, már ránézésre tudjuk, hogy milyen könyvnek örülne. Örvendezünk, ha telitalálat van. Sokan konkrét céllal jönnek. Örülnénk neki, ha többen felfedeznék ezt a boltot. Sokan nem tudják, hogy itt vagyunk, pedig már régóta nyitva vagyunk. Sokszor kimegyünk a könyvvásárra, és ránk csodálkoznak, hogy egyáltalán létezünk.